Райна Несторова: „Народната власт беше терор“ (видео)

Райна Несторова

Райна Несторова

Райна Несторова е дъщеря на Иван Миндиликов – адвокат, кмет на Плевен от 1923 до 1931 г. от „Демократически сговор“, крилото на Андрей Ляпчев.
В разговора Райна Несторова споделя спомените си за своя баща и общественик, като човек с мащабно виждане за добруването на своите съграждани, за различните инициативи, които е предприемал за развитието и превръщането на гр. Плевен във водещ икономически и културен център. Негови идеи са: създаването на най-големия за времето си панаир (борса) за скотовъдни животни, т. нар Сър пазар, с хладилна част и ветеринарна служба към него, а също и построяването на ЖП гарата в близост до панаира. Иван Миндиликов е изиграл голяма роля в електрифицирането на града. 

Баща ми е бил много толерантен към различните етноси в Плевен, казва Р. Несторова. Има протоколи, в които пише, че на турското училище ще бъдат отпуснати повече пари, защото са по-бедни, а евреите са по-богати – те са търговците и индустриалците в Плевен. И не е имало разногласие.
„Аз бях първенец на гимназията и по традиция първенецът на гимназията получаваше дипломата си на сцената на Плевенския театър. Тъй като аз бях първенеца, директорката ме извика в кабинета си, натовари ме с една камара руски книги, връчи ми дипломата и с това се приключи, т.е. аз нямах право да изляза и да произнеса слово пред съучениците си. В България никой не постави въпроса, че по това време, говоря за 1951-ва година, се забраняваше висше образование, на така нар. „бивши хора“.“, с тъга си спомня Райна Несторова.

За Димитър Пешев това, което най-силно съм запомнила от разказите на моята приятелка и негова племенница е, че когато семейството отивало да гласуват - по ония времена, се гласуваше с една единствена бюлетина и избори се печелеха с 99,9 на 100 - той го преживявал най-тежко.
„Потресена съм, защото виждам какво невежество има сега по този въпрос – има българи, които смятат че гласуването не е важно. А големият юрист и общественик, човекът, който залага кариерата и живота си за да спаси българските евреи в пределите на България, е страдал от това, че не може да иде и да пусне тази единствена бюлетина, която нищо особено няма да промени, но все пак е израз на лична воля и на гражданско достойнство.“
Целият разговор на Васил Данов с Райна Несторова можете да гледате във видеото: