Ренета Инджова: Нашият политически елит намери своя супервайзер в лицето на българския президент

Ренета Инджова

Ренета Инджова

"Когато президентът е наредил всичките зад себе си и никой гък не казва на утвърждаването на позицията от 2017 г. и декларациите 2019 г., това само означава, че в случая на КСНС нашият политически елит намери своя супервайзер в лицето на българския президент", коментира пред Радио "Фокус" резултатите от КСНС при президента бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Според нея, карантинирането на премиера Кирил Петков и последвалата отмяна на посещението му в Скопие са "разигравания на сценарии, коя от силите би могла да пробие, да провокира и да опорочи постигнатото споразумение".

"И в крайна сметка това се прави, за да не се стигне до основния виновник за състоянието на нещата, каквато е и Европа, и задокеанските ни партньори, които странно защо имат изисквания единствено по отношение на нас за присъединяването на Македония към Европейския съюз, но не и към самата Македония", смята Инджова.

"Македония ще бъде приета в Европейския съюз, защото това е желанието на тези, които приемат, а не на тези, които правят ветата и т.н. По същия начин, отношението, което има българската власт, правителство, министър на отбраната, външен министър и т.н. рано или късно ще бъдат уеднаквени от гледна точка на това, че самите САЩ и НАТО също нямат последователна и твърда позиция по въпроса какво правят в сегашната ситуация. Нещо повече, те търсят елегантния начин да направят определени отстъпки", добави бившият премиер.

"Ние на правилна страна никога не можем да застанем. Затова и министърът на отбраната казва: „Ние нямаме позиция, защото не са ни искали“, което е едно правилно изявление. На нас и да ни искат, и да не ни искат позиция, ние трябваше да обобщим досегашното си участие като пълноправен член на НАТО по онова, което сме направили за тази организация, а то никак не е малко – като вземете участие в контингенти навън в конфликти, като вземете платени и неполучени оръжия, от които в момента вноската на България може и да най-голямата след тази на САЩ в организацията. Но пак казвам, претенцията и изискването на Русия са така категорични и радикални, че от отсрещната страна се търси начин за елегантно излизане от ситуацията, хем да не се разбере, че Америка няма в крайна сметка да предизвика конфликт в Украйна, а ние пък няма смисъл толкова да се натягаме с бази и с участия, и с превози, и осигуряване на коридори, просто защото ние сме в контекста и в ситуацията на онези 17 страни от Източния блок, които трябва долу-горе да имат усещането за това, докъде и колко могат да демонстрират лоялност към НАТО. Защото иначе изискването на Русия е много по-голямо, отколкото това", коментира тя .

"Дотук се вижда, че тези хора не са подготвени за това. Ако имат ръководител, супервайзър и т.н., ако не могат, аз никога не съм казвала и ние никога на улицата не сме се заблуждавали, че онзи процес, който започна преди 2 години, ще свърши бързо. Напротив, ние не сме и в началото. В крайна сметка никаква промяна няма в нещата от гледна точка на позициите на старата власт, на държането на ресурса, финансовия, на българския капитал, на банките, на кюлчета и т.н. Няма никаква промяна във върховенство на закона. Имате един главен прокурор, който 67 писма е разпратил по света, в които с SOS иска да бъде спасяван. Така че аз не зная, откъде идва това очакване, че кризите ще бъдат решени днес и изцяло" попита Инджова.

"Българското население знае къде е сборния пункт на очакванията ни, когато сме недоволни от властта. Аз там чаках година и половина да дойдат. Нима бяха по-различни кризите, за които в множествено число се говори? Това са кризи при нас от липса на управление и от липса на идея за това, какво една държава трябва да прави. А сега, че след пандемия целият свят има да решава 100 пъти по-големи проблеми, това всички знаят. А ние и това сме загърбили. Ние не сме си решили допандемичните проблеми, е сега ще решим пандемичните с тоз министър, дето на фармацевтите агент сме пуснали на терена. Тези неща имат своите причини, имат и своите решения. Решенията не са в очакванията и изявленията на политици. Решенията са там, където е политическият процес, там, където се казва: „Дадено ти е доверие да управляваш, а ти не можеш“. Малко остава, за да се стигне отново до това. Дано да е преминала зимата, че иначе тежко ни на нас, дето сме на улицата", заяви Инджова, но отказа да отговори на въпрос дали с думите "на улицата" има пред вид нови протести.

"Преди да стигнем до това, първо трябва да осъзнаем ще бъдем ли жертва на това да ни казват има ли пандемия, няма ли пандемия, или ние ще започнем съзнателно да се грижим, да се пазим, да създаваме условия да пазим другите, да проявим милосърдност към тези, които са в беда, защото това е война. Трябва хората, които са подложени на натиск да се ваксинират, да бъдат оставени на свобода. Ако е принуден човекът да си сложи там тези игли ли ги наричат, витамини ли ги наричат, какво ги наричат – нека ги има. Вярата, че те няма да му подействат лошо, това е единственото, което препоръчаха на населението истински християни в лицето на Скопската православна църква в навечерието на Рождество Христово. Затова нека да се освободи публичното пространство от непрекъснатото нагнетяване на този проблем, за да има място днес да се произнесе едно истинско мемориално слово за Давид Сасоли, а не сега да се правим на "дано никой не разбере, какво се е случило". Защото трябва да имаме силата да гледаме живота в очите, дори когато е война".