Румен Христов, СДС: Не съм голям оптимист, може би отиваме на нови избори

Румен Христов

Румен Христов

Покушението срещу главния прокурор е изключително неприятен факт за България. Още повече, че държавата ни се е запътила към Шенген и всичко, което е свързано с правоохранителните органи, миграционния натиск и противодействието му от прокуратурата, разколебават нашите партньори, каза пред Euronews Bulgaria председателят на СДС Румен Христов.

Това е атентат срещу държавността. Не бива да се помисля за такива работи, камо ли да се допускат. Нека да оставим специализираните органи да се произнесат.

Случаят се появява в един напрегнат момент на търсене на съгласие между първата и втората политическа сила. Не знам случайно или не, но моментът не е подходящ. Той никога не е подходящ, но освен, че стъпката е недопустима, тя е направена в едно бурно време.

Имаме съгласие в посока за контрол над правомощията на главния прокурор. В периода на разглеждане в парламента ще стане ясно дали този случай ще се отрази върху съдебната реформа или не.

 Имам усещането, че колегите от ПП-ДБ не желаят да участват в правителство и затова бяха дадени такива имена за министри, които са твърде неприемливи за ГЕРБ-СДС.

Има и имена, които не ми говорят нищо. Усещането ми е, че се предлагат неща, които са неприемливи за нашата коалиция и се тикаме към създаване на правителство без тях. От гледна точка на всички социологически изследвания, на тях не им се ходи на избори. И така идеалният вариант е да вкараме ГЕРБ-СДС в едно правителство с другите партии, за да могат те преди местните избори, в които са се вторачили, да се упражняват на наш гръб. Ще им кажа да не си мислят, че ако спечелят София ще управляват лесно и безоблачно цяла България.

Асен Василев е в основата на тази инфлация и проблемите с бюджета. Много щедро раздаваше пари. Няма да забравя неговите думи, че не е вярно, че в България няма пари. Тогава защо отиваме към теглене на нов дълг при висока лихва? От друга страна, който е надробил попарата е хубаво да си я сърба.

Ние ще предложим кабинет и ще го представим на всички политически формации. От кой ще бъде подкрепен – дали от ПП-ДБ, дали от други политически формации не знам. Но тяхната идея е да излъжем ГЕРБ-СДС да направят правителство, подкрепено от другите партии.

Да не забравяме, че ГЕРБ не управлява от 2 г., а нещата се случиха именно през тях. Големите отстъпки са от наша страна, само и само да постигнем правителство на споделената отговорност. Интуицята ми подсказва, че нещата не се случват така както трябва и има хитруване от страна на нашите колеги от ПП-ДБ. Ако това продължи, не съм оптимист за съставяне на правителство, може би отиваме на нови избори.