Руската федерация ще се разпадне – какво трябва да направи България?

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

Войната в Украйна отключи процесите на разпад в Руската федерация. 
България още от сега трябва да мисли за стратегия как да участва, заедно със своите съюзници от НАТО и останалите държави от ЕС, в управлението на тези дезинтеграционни процеси на федерацията в досегашния й вид.

Ще има нови линии на разлом,

 нови сблъсъци, размразяване на "замразени конфликти", преформатиране на геополитическата карта, рухване на митове и опити за създаване на нови. Потъването на "российский корабль" ще повече във водовъртежа неподготвените и ще отвори нови възможности за тези, които мислят и работят още от сега, за да осигурят бъдещето си.

Ето по какво трябва да започне да работи България още от днес:

1. Спешно да стартират най-важните проекти за превъоръжаване и модернизация на българските въоръжени сили - нови бойни машини за Сухопътни войски, още осем нови самолета F-16 с още по-интензивна подготовка на пилоти; 3D радари; системи за противовъздушната и противоракетна отбрана; дронове; артилерия; брегови противокорабни ракетни комплекси; подводници и др. Всичко това налага постигането на политически консенсус за рязко увеличение на бюджета за отбрана на повече от 2% от БВП - най-малко 2.5%, с тенденция за още покачване на 3% в дългосрочен аспект. Все повече нови способности трябва да се придобиват и поддържат в многонационален формат в рамките на НАТО и ЕС. 
Процесът на превъоръжаване ще бъде продължителен и затова е наложително в непосредствен план:

2. Разполагане на сили на НАТО у нас от трите вида въоръжени сили, с които да се попълнят съществуващите дефицити от способности;

3. Разработване и прилагане на Национална стратегия за противодействие на хибридните заплахи.

4. Разработване на нова стратегия за национална сигурност, която да е базирана на оценката на новата среда на сигурност след 24.02.2022 г. и да очертае пътищата за гарантиране на сигурността ни в колективен формат (НАТО и ЕС) във времена на продължителна геополитическа турбуленция на Изток от нас.

5. Повишаване на устойчивостта на държавата и обществото, чрез: засилване на върховенството на закона; укрепване на вътрешната сигурност и контраразузнавателния потенциал; противодействие на руската подривна хибридна дейност против България във всичките й форми, вкл. и намеса в избирателния процес; борба с дезинформацията и фалшивите новини; забраняване на проруските политически проекти у нас; киберсигурност; защита на критичната инфраструктура; непрекъснатост на жизненоважните услуги за населението; и не на последно място - повишаване на устойчивостта на националния процес на вземане на управленски решения в условията на непрекъснати хибридни атаки отвън.

6. Пресичане на руската подривна дейност против отбраната, включително чрез категоричен и постоянен отказ от всякакви договори с Русия и Беларус за ремонти на стара съветска техника.

7. Гарантиране на енергийна независимост чрез осигуряване на алтернативни доставки на енергоносители. Руският петрол да бъде заменен веднага, а до есента да се осигурят възможни алтернативни на руския природен газ; приоритет номер едно да са интерконекторните газови връзки; без нови договори с "Газпром"; ефективен държавен "контрол" върху "Лукойл".

8. Оказване на помощ на Украйна - приемане на бежанци и осигуряване на достойни условия за живот у нас, хуманитарна помощ и доставки на оръжие и боеприпаси.

9. Участие на български компании във възстановяването на Украйна след войната/примирието. Осигуряване на възможности за българските фирми да участват в инфраструктурни проекти. 

10. Осигуряване на дългосрочни възможности на българския военнопромишлен комплекс да изнася оръжие и боеприпаси за въоръжените сили на възстановяващата се от войната Украйна.

11. Активна работа по привличане в България на компаниите, които изтеглят бизнеса си от Русия. Ако България не го направи, другите държави няма да пропуснат тази възможност.

12. Инвестиции в киберсигурност и нови технологии, с участие в многонационални проекти в НАТО и ЕС.