Руска провокация или истина - отказали сме на украински самолет да транспортира "Байрактари" през въздушното ни пространство

Колаж: avia.pro

Колаж: avia.pro

Военно-транспортен самолет Ан-124, с партия дронове  Bayraktar TB2, е кацнал в полския град Жешув, пристигайки от турския град Текирдаг, където се произвеждат безпилотните апарати, съобщават няколко руски медии, сред които и специализираната онлайн медия avia.pro

Според изданието самолетът е преминал през въздушното пространство на Гърция след отказ на България и Румъния да му дадат разрешение за преминаване.

"На 25 срещу 26 март през нощта от турското летище Tekirdağ-Çorlu до полското летище Rzeszów-Jasionka е извършен полет на украински транспортен самолет Ан-124.
Труското летище е известно с това, че от него се транспортират "Байрактарите".

"Любопитно е, че България и Румъния са отказали да предоставят разрешение за прелитане през въздушното си пространство", казва източник от "Телеграм-канал" "Оперативна линия".

Според avia.pro, "явно България и Румъния повече не желаят да оказват каквато и да било помощ на Украйна, след рязката критика от страна на официален Киев, което значително усложнява процеса на доставка на оръжия за украинската армия".

За Faktor.bg военен експерт коментира, че замесването на България е странно, тъй като за този полет не се налага непременно преминаване през въздушното ни пространство и квалифицира новината като вероятен опит на руската пропаганда да ни намеси в скандал.

Затова МО и МВнР са длъжни да отговорят официално - за поредна хибридна провокация от страна на Русия ли става дума? Имало ли е искане за преминаване на такъв самолет през въздушното ни пространство, действително ли е било отказано, ако да - от какви съображение. 
В противен случай България отново ще бъде злепоставена от кремлълскта пропаганда. 

Междувременно от българското МВнР отговориха на въпроса ни с изречението: "Въпросът не е от компетенциите на Министерството".