С едва 778 гласа "Изправи се! Мутри вън" взема мандат В Кърджали

Заради системата на разпределение БСП остава без мандат

Избирателната система „Хеър Ниймайер“ отне мандат от БСП в Кърджали.

Политици и местни жители са шокирани от новината, че един от петте депутатски мандата в региона отива при формация, получила малко над 1 процент електорална подкрепа, съобщава БНР.

На тези избори, както и на предишните, мандатите в региона на Кърджали са по схемата 3-1-1. Трите получава ДПС, един ГЕРБ и един би трябвало да отиде при БСП. Ако не е системата „Хеър Ниймайър“, която разпределя мандатите по метода на най-големия остатък.

И тъй като БСП в Кърджали не е произвела цял мандат, няма да получи депутатско място, а коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“.

На изборите в неделя тя получи малко над 1 процент подкрепа или 778 гласа. При тази ситуация в парламента влиза водачът на листата Максим Генчев. 

"Това е една голяма несправедливост, защото не отговаря на усилията, които направихме по време на предизборната кампания", казва областният лидер на БСП Милко Багдасаров.

Това е втори шамар за БСП в Кърджали. През 2005 година левицата загуби мандат, този път заради системата Донт. Водач на листата беше Стефан Данаилов, който успя да събере близо 19 000 гласа в своя подкрепа. Въпреки големият им брой, невиждан дотогава в региона, мандатът се изплъзна от ръцете на БСП.

Оказва се, че това не е първият подобен случай. Преди 8 години Видин излъчи мандат за ДПС при гласували за движението едва 474 души.