Сандов и Белев пропуснали да възразят изграждането на инсенератора в Гюргево

Борислав Сандов и Тома Белев

Борислав Сандов и Тома Белев

Бившите министър и заместник министър на екологията Борислав Сандов и Тома Белев са пропуснали да възразят на румънското министерство на околната среда, водите и горите, за намерението им да позволят изграждане на инсталация за горене на опасни медицински отпадъци на брега на Дунав срещу Русе.

Вече няколко дни жителите на Русе протестират срещу инсинератора.

На 9 март 2022г. министърът на околната среда на Румъния изпраща писмо до българския си колега Борислав Сандов. С него румънската страна уведомява българската, че в района на Гюргево, на разстояние 3317 метра от българската граница, ще се изгражда инсенератор за горене на опасни и неопасни медицински отпадъци, както и съпътстващи съоръжения - дренажен бетонен басейн, сондаж и пречиствателна станция за отпадни води.

Уведомлението от румънската страна е съгласно чл. 3 от Конвенцията за оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст.

Румънците информират още, че инвестицията е необходима за увеличаване капацитета на инсенератора, за да има възможност да се изгарят по-широк спектър опасни отпадъци. Те настояват до 31 март 2022г. да получат отговор дали българската страна ще участва в тази процедура. Също така искат от българското министерство на околната среда и водите да изпрати коментар и какви изисквания ще има нашата страна към изграждане на инсенератора.

Румънското правителство дори изпраща две допълнителни писма, с които напомнят на Сандов и Белев, че очакват тяхното становище. И двете обаче остават без отговор.

Заети с други важни екологични, зелени и партийни дела, Сандов и Белев пропускат да възразят на искането на румънците, а резултатът от това бездействие може да има много тежки последици за здравето на русенци, пише "24 часа".

Така, благодарение на безотговорното поведение на двамата зелени Русе отново, както през 1988г. и 1989г., ще бъде обгазяван денонощно. Русенци пак ще дишат вреден въздух, наситен с дима от изгорените особено опасни медицински отпадъци, ще трябва да държат прозорците си затворени и децата си вкъщи.

Това е поредният пример за това, че зелените се интересуват от екологични въпроси, само когато има финансова облага от тях. В случаят проектът е на друга държава, от която няма как да получат пари, заради което са и проспали възражението.