Съюзът на репресираните с обръщение към президента: Защо с вдигнат юмрук приветствате тези, които говорят за нов Народен съд

От "Съюз на репресираните от комунизма – памет“ разпространиха своя декларация, с която се обръщат към президента Румен Радев, задавайки му неудобни въпроси, на които той отказва да даде отговор през мандата си.

Ето и пълния текст на декларацията:

Уважаеми сънародници,

Днес е 22 септември, Денят на независимостта на България!

Събитията от последните месеци преляха чашата на търпението и в името на истинските пазители на тази независимост, „Съюзът на репресираните от комунизма- памет“ се обръща към президента Радев, който по конституция е обединител на нацията!

1.Знаете ли, господин Президент, че нито през византийско робство, нито при ислямското нашествие нашият народ не е бил така безмилостно унищожаван, измъчван и избиван, изселван и ограбван, уволняван и преследван, както това се случи след 09.09.1944г.?

Строителите, които изградиха България след Освобождението, родолюбци и истински патриоти, много от тях завършили образованието си в Западна Европа,  достойни представители на военния и интелектуален елит на страната, бяха жестоко избити или въдворени в концентрационни лагери! Документите за „Народния съд“ свидетелстват за деградацията и терора над нашия народ! Смърт на успелите, на предприемчивите, на образованите! Хиляди окървавени трупове, закопавани и извозвани през нощта камион след камион, влачени от диви зверове, разстрелвани без съд и присъда, с неизвестни и досега гробове! Сега, 30 години след демократичните промени в България, Вие с вдигнат юмрук приветствате тези, които говорят за нов Народен съд!

2. Знаете ли, че капитанът от авиацията преди 09.09.44 г., Добри Станчовски е останал в сърцата на всички, които са минали през концлагерите Богданов дол или Белене! Невероятно интелигентен, владее отлично 6 езика, познанията му са енциклопедични, а за литература и музика говори професионално! В Богданов дол работи като миньор 22 години, защото сам казва, че властта не може да го изпрати на по-лоша работа! Храни се с царевица за прасетата, за да оцелее! До края на живота си остава да живее в гара Томпсън, затворен в своя свят на класическата музика и литература! Обичан и обожаван от приятелите си, които са свидетели как е пребиван жестоко, а ръцете му до края носят вдлъбнатини от налчетата, с които е бил тъпкан!

Сравнението между Вас и Добри Станчовски ще бъде кощунство! Кой сте Вие, генерал Радев? Нима разчитате на късата памет на българина?! Нима мислите, че тези, които преживяха Българския Холокост, извършен от комунистите, ще Ви позволят да върнете страната с десетилетия назад?! Ние преживяхме опиянението на едномилионния митинг на Орлов мост, омерзението от Лукановата зима, площадите гърмяха „Долу БКП“. Същите тези, които изстрадаха 45 години мракобесния болшевишки терор проявиха великодушие и спасиха страната! Къде бяхте Вие тогава, каква беше Вашата гражданска позиция, че сега така нагло се кичите с титлата „Натовски генерал“, предложен за президент от генерал на КГБ?! Когато журналисти Ви напомниха, че много хора Ви искат оставката, Вие пренебрежително казахте „Вижте кой я иска“! Ние я искаме! Ние, които пазим паметта на патриотите и героите, изстрадали тази демокрация! Да, проблеми има! Но има достатъчно демократични инструменти, чрез които могат да бъдат решени!  Да, Вие сте отрицателния герой на съвременна България! Вие подстрекавате и разделяте хората, Вие сте освирепял за власт, макар по Конституция такава да не Ви се полага! Оказа се, че нямате и морално право да управлявате страната дори един ден! Вие сте организатор на държавен преврат, инспириран от Кремъл! 

3. Нима нито веднъж не намерихте за необходимо, дори от куртоазия, да уважите дните, в които се почитат жертвите на тоталитарните режими, в това число и комунистическия?! Нима не знаете, че през 2000 г. Народното събрание прие закон, в който комунистическият режим е обявен за престъпен?!

В Съюза на репресираните от комунизма членуват хора, които са пострадали от режима преди 09.09.44 г., техни наследници, симпатизанти и забележете - много млади хора, на които им е скъпа мисълта за паметта, която трябва да пазим за онези мракобесни времена! Всички те, без изключения, живеят повече от скромно, получават обяснимо най-ниските пенсии, но никога не изцапаха името си с непристойни дела, защото и сега са истински строители на нова България! Но Вие нямате очи за тях! Вие не заслужихте тяхното уважение, защото застанахте начело на метежа срещу демокрацията и демократично избраните институции! Вие застанахте на страната на олигарсите и срещу  върховенството на закона! Вие призовавате да поверим съдбата си на самозванци, провъзгласили се за „Отровно трио“!

В кое време живеем? Това ли е Вашата представа за борба с олигархията и корупцията?! Вие, като президент, нито веднъж не предложихте градивна инициатива, разумен разговор и загриженост за духовното здраве на българската нация! Не е трудно да се досетим защо. Защото Вие самият неведнъж сте давали доказателства за неморалност, за съпричастност към нерегламентирани практики и склонност да водите война с институциите! Вие сте заплаха за националната сигурност на страната! С делата си предизвиквате парализиращо отчаяние у обикновените хора и внушавате , че само и единствено служебното правителство е изход от създаденото напрежение! Направихте непростими нарушения като държавен глава. И затова Ви призоваваме: подайте си оставката и ако искате да участвате в изпълнителната власт, спечелете избори и управлявайте, както повелява Конституцията на Република България! 

„Съюз на репресираните от комунизма – памет“

Лиляна Друмева, председател

Декларацията е подкрепена и от народния представител в ПГ на ПП ГЕРБ, от гражданската квота, г-н Спас Гърневски