Странна инициатива на БПЦ - ще строим православен храм за българите в емирство Дубай

Към момента българите в ОАЕ са принудени да посещават руската православна църква

Посланикът на ОАЕ Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, митрополит Антоний, епископ Герасим, сн. Св Синод

Посланикът на ОАЕ Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, митрополит Антоний, епископ Герасим, сн. Св Синод

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний се срещна днес с посланика на Обединените арабски емирства в България Н.Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, съобщиха от Св. Синод на официалната си страница bg-patriarshia.bg.

На срещата от българска страна е поставен въпросът за изграждане на български православен храм в Дубай, като по този начин се откликне на дългогодишните молби на българите, работещи и живеещи там.

В ОАЕ през последните години се е обособила най-голямата българска общност в Арабския свят, която изпитва духовна потребност да има своя църква.

Негово Високопреосвещенство, който е натоварен от Светия Синод с отговорностите по този въпрос, очерта пред посланика основните рамки на проекта. Идеята е българската църква по възможност да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници.

Към момента българите в ОАЕ са принудени да пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира руската православна църква. 

Посланик Алнуайми подчерта, че в ОАЕ живеят и работят хора от най-различни националности и религиозни деноминации и всички те се радват на мирно и съвместно съществуване, както и на свобода да изповядват своята вяра, а в страната цари дух на толерантност и взаимно уважение.

Той е поел ангажимент да придвижи въпроса до властите в ОАЕ като изразил надежда за неговото бързо и успешно развитие.