Синдикатите гневни, бизнесът доволен от решението за болничните

Остра реакция на синдикатите предизвика решението първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен пред БНР, че няма да го допуснат. По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

„Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин“, каза Димитров за предаването „Нещо повече“.

Синдикатът е доволен от увеличаването на минималната пенсия на 250 лева от юли догодина.

Бизнесът приветства решението да не плащат първия ден боледуване, а увеличението на най-ниската пенсия не смятат за добра новина.  

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази пред БНР задоволство от обявеното решение за първия ден болничен. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване. „Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти“, посочи той. Според него това е „най-масовата измама и кражба“.

„По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна“, смята Васил Велев.

По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.