Социолог: Вариантите пред ГЕРБ са по-скоро да се насочи към другите политически сили

Добромир Живков, снимка: БГНЕС

Добромир Живков, снимка: БГНЕС

"Борисов често сменя ролите си. Както в последните седмици беше изключително остър към "Продължаваме промяната", в по-малка степен, дори позитивен към "Демократична България". Но съм сигурен, че имат общи неща, споделят европейското бъдеще на страната, Шенген, Еврозоната, ПВУ. Въпросът е обаче, че няма как това да бъде прието от "Продължаваме промяната", защото колкото и да се опитва "Демократична България" да играе балансираща роля, антагонизмът е много сериозен", подчерта в ефира на Bulgairia ON AIR социологът Добромир Живков от "Маркетлинкс".

"Излязоха публикации, че Христо Иванов е казал, че основната цел е да се удържи коалицията. Нямам съмнения, че тук ще има някаква разнопосочност по отношение на решението дали да се преговаря и как да се преговаря. Вариантите пред ГЕРБ са по-скоро да се насочи към другите политически сили - Борисов за пореден път направи реверанс към "Възраждане", обяви за изменения профил на гласуване. Но тази партия представлява заплаха за българската политическа ориентация", подчерта Живков.

Социологът припомни, че действията на служебния кабинет и президента Радев не бяха критикувани от Бойко Борисов.

"Ние много добре виждаме накъде вървят те. По никакъв начин в момента ГЕРБ не проблематизира пътя, който поема служебният кабинет и президентът Радев, и в противоречие с нашата геополитическа ориентация", добави той.

"Изглежда, че ПП-ДБ нямат особено много съюзници в този парламент. БСП беше, но там разривът по отношение на геополитическата тема е много сериозен. Още от миналата кампания ГЕРБ работят за нормализирането на "Възраждане". Превръщането на партията в съществен фактор. Това е една от линиите на стратегия", посочи още Живков.