Социолози: Очаквахме ниската избирателна активност

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

По-ниската избирателна активност днес в сравнение с миналата неделя е нормална и очаквана, коментираха социолозите Димитър Ганев от „Тренд“ и Галя Гогова „Маркет линкс“ пред Euronews Bulgaria.

Засега се движим с по-ниска активност в сравнение с първия тур миналата неделя. Очаквам да остане по-ниска. Това е нормално, очаквано. Винаги на втори тур активността е по-ниска – не само на местни, но и на президентски избори – защото много от избирателите на партиите, които не са достигнали балотажа, не са достатъчно мотивирани да гласуват, коментира Ганев.

Отдавам ниската активност и на скандалите около машинното гласуване, но все пак сравняваме активност към първи тур. Като цяло, ниската активност, която регистрирахме и на първи тур, се дължи и на това, каза още той.

Наистина, на втори тур обикновено избирателната активност е с около 8-10% по-ниска, спрямо първите турове, ако погледнем години назад. А и основното, което мотивира хората да гласуват, е общинските съвети. Те имат по-близък контакт с хората, лично познават някои от кандидатите и са по-мотивирани да стигнат до урните, смята Гогова.

Не мисля, че в момента има някакъв голям проблем с машините, защото от 7 хиляди секции в 50% има машинен вот – реално да имаме 10-20 случая на проблем с машините. Най-малкото, това са технологии – винаги може да се случи нещо, но мисля, че своевременно техническо осигуряване отстранява проблемите, добави тя.