Спешно се нуждаем от законодателство, което да защити националната и гражданската сигурност от шпионски софтуер

Илин Савов

Илин Савов

Проф. Илин Савов, експертът по кибер сигурност

С интерес изгледах репортаж  във връзка със злоупотреби чрез шпионски софтуер по една от националните телевизии, очаквайки да се дадат предложения и превантивни мерки от институциите в държавата. Не видях такива…за съжаление. Информираността на гражданите и обществото в България за този чувствителен проблем е ниска, а именно:
- Приложенията за шпиониращ софтуер за смартфони и други устройства, които позволяват на хората да се шпионират един друг, не само са трудни за забелязване и откриване, но също така чрез тях лесно може да бъде събрана лична информация чрез която да бъде извършвано кибер свързано престъпление на което е почти невъзможно да се противодейства от правоохранителните органи поради редица причини.
- Шпионският софтуер става все по-сериозен проблем. Задавам няколко ключови въпроса на които трябва в спешен порядък да се намери решение. Има ли в България законодателство, което да възпира използването на такъв софтуеър? 

Министерство на електронното управление, МВР, службите за сигурност имат ли изградени протоколи за противодействие на такива компрометиращи инициативи? 

Служителите на МВР преминали ли са специализирано обучение в Академията на МВР по линия на обезпечаването и събирането на доказателствен материал при нарушаване на човешките права (извличане на лична информация с цел изнудване и др.) чрез шпионски софтуер? Каква е ролята на Академията на МВР в процеса на превенция и подготовка на служителите?

Ръководството на Академията подбрало ли е компетентни преподаватели,

които чрез своя доказан опит от практиката обучават как да се противодейства на тези незаконни прониквания и нарушаване на човешките права и правото на кореспонденция? Ако няма такива…какви мерки са взети и ако не са взети…защо? Кой носи отговорност за това? Само с обещания и насилствен ПиАр не се постигат резултати…

Всички тези предизвикателства подчертават необходимостта от по-креативен, разнообразен и цялостен набор от качествени практически интервенции от изследователската общност, институциите и държавата за обезпечаването на гражданите и сигурността.

В своята научно-изследователска дейност и практически опит съм ангажиран с оценка на възможностите, рисковете и опасностите при използването на специални разузнавателни средства и всички инструменти за извличане на информация. Наблюдавайки и анализирайки тенденциите в сферата на незаконното извличане на лична информация, шпионската дейност чрез използването на специализиран софтуер алармирам от една страна за създаване на качествено законодателство, с което да се обезпечат човешките права и интересите на частните компании. А от друга задължителната качествена подготовка (от доказани специалисти от практиката) на всички служители на МВР, Министерство на електронното управление и службите за сигурност, за да се защити националната и гражданската сигурност. В противен случай ще ставаме свидетели само на репортажи и всеки български гражданин ще търси сам решение на проблема…