Стоил Цицелков: Ще се справим с купения вот, когато изкореним екстремната бедност

Стоил Цицелков, стопкадър: Евронюз

Стоил Цицелков, стопкадър: Евронюз

"Там, където очаквахме най-големи проблеми, те си се случиха и нашите хора ги наблюдаваха директно. Някои от тези проблеми можете да ги видите на камерите за видеонаблюдение. В Ихтиман, в Буковлък, в Пернишко. Имаше дори задържани хора вследствие на наши сигнали. Имахме и случаи на някой, който се разхожда с пари, води хора на друго място", описа изборния процес в рискови секции Стоил Цицелков от Обединението за честни избори.

"Един човек настояваше бюлетини, които би следвало по правилата да са невалидни, да бъдат приети за валидни", даде друг пример Цицелков.

"Активността беше по-скоро ниска за тези рискови секции", отбеляза той и изтъкна, че "ще има чувство за безнаказаност, докато няма наказани".

Петя Алтимирска, която е била застъпник на последните парламентарните избори, а преди това е била и член на СИК, сподели свои наблюдения от вота в Северозападна България:

"Отидох в едно далечно село във Врачанско, където беше рискова секция. Седях от сутринта до края, след броенето. Следобед започнаха да идват на групички хора, семейства, роднини, от ромски произход, не знаеха точно какво да правят. Два часа преди края на деня кметът се завъртя наблизо, седя доста време пред самата избирателна комисия и тогава започнаха сякаш да идват малко повече хора. Най-фрапиращо беше, че след като започнаха да се броят самите бюлетини, имаше и доста празни бюлетини. Никога до този момент аз не бях виждала празни бюлетини. Имаше бюлетини със задраскани по няколко партии, имаше бюлетини със задраскани преференции без задраскани партии", разказа тя.

Алтимирска изрази предположение, че пускането на празни бюлетини е признак на натиск и зависимости, които в малките населени места са по-силни.

Според Стоил Цицелков ще се справим с този феномен, когато изкореним екстремната бедност в България. По думите му това прави възможно хората да продадат гласа си, да се чувстват контролирани, а въпросните празни, или задраскани с нещо нецензурно бюлетини са вид протест.

"Партиите не могат да обучат и да изпратят в СИК кадърни хора и никой не ги задължава. Публичното финансиране на политическите партии не е обвързано с това те да образоват своите членове на избирателни комисии", коментира Стоил Цицелков.

Според него вследствие на усложнения изборен процес много подготвени хора вече са се отказали да участват в провеждането на изборите.

"Има много митове в българските избори. Има нарушения, които се случват, но не влияят", каза още Цицелков.