Страхил Делийски: Работата на кабинета няма да има пряко отражение върху местния вот

Страхил Делийски

Страхил Делийски



Основната задача, която правителството в този първи месец изпълнява, е поставената си от него свръхцел да съществува, коментира политологът Страхил Делийски. Според него на този етап изглежда, че това е на всяка цена:

"Идеята, че основната цел на правителството е да го има до голяма степен по-нататък ще минира някакви по-стратегически управленски действия. Вероятно ще има различни представи за това какво да прави това правителство. Самият факт, че нямаме управленска програма черно на бяло, освен пожелателни заявки, свързани най вече с това, което ще се случва в НС, но нямаме чиста програма за това, което ще прави изпълнителната власт, за мен говори, че целта - правителството да го има, означава да няма такава програма".

Двете коалиции в управлението продължават да разказват историята за смисъла от него, т.е. да търсят партийните дивиденти, за да минимизират загубите от участието си в правителството, коментира пред БНР политологът.

"Допирателните са толкова общи, че звучат като пожелание от новогодишна картичка. Има редица български системи, оставям настрана съдебната, които трябва да заработят и имат нужда от реформиране", подчерта Страхил Делийски. Той обаче не очаква някакъв видим резултат по отношение на развитието на тези системи. 

"Очакванията към правителството не са много големи. Но от тези системи на държавно управление зависи живота и всекидневието на много хора. Очаквам, ако мнозинството смята да продължи да бъде в този си състав, ако идеята на двете коалиции е да има правителство и след местните избори, очаквам все пак да видим някаква смислена, защитена и подробна програма за управление". 

Политологът не смята, че работата на правителството ще има пряко отражение върху електоралните нагласи за местните избори. И обясни: 

"В огромната си част местните избори са функция на корпоративни интереси на местно равнище и тяхното взаимодействие с централната власт. Интересно ще бъде отново на равнището на състезанието между двете коалиции - кой ще разказва на "местните клиенти", че е човекът, който дава парите".

Според него стъпките, които се предприемат към правене на съдебна реформа, са онова нещо, което е дало основание на ЕК да покаже добро отношение. Това е похвала за усилията, смята Страхил Делийски и добави: 

"Работата на правителството не е партиите в него да се състезават и да търсят имиджови дивиденти, а да управляват".