Светлин Тачев: Очевидно, Радев се е замислил за бъдещето си след края на втория мандат

Светлин Тачев

Светлин Тачев

"Депутатите откриха новия сезон, подготвени с пълни сили за нови политически битки. Чухме го и от трибуната на парламента. Изказването на Бойко Борисов за Алексей Петров внася допълнителна интрига в моментната ситуация. Въпреки постоянните търкания, здравословното състояние на т.нар. сглобка зависи от взаимна изгода на участниците. Интересите им рефлектират и върху правителството", коментира пред БНР политологът Светлин Тачев от „Галъп Интернешънъл болкан“. 

Той прогнозира, че резултатите от местния вот най-вероятно ще  дадат отражение върху коалицията в управлението.

По думите на Тачев, цел на Борисов и партията му е съществуването на правителството да продължи. Защото „колкото повече правителството съществува и колкото повече скандали падат над ПП-ДБ (и най-вече – ПП), толкова повече ГЕРБ ще може да се възползва от електоралната ерозия сред симпатизантите на партньора по сглобка.

"Символните битки в общественото пространство се подхранва от политическите сили. Това води до разделяне на две крила и един голям център от хора с умерени позиции. За радикализирането на крилата се използват всякакви поводи и случаи: 3 март и Паметника на съветската армия, пилона на Рожен, включително и с насилието над Дебора в Стара Загора, джендъри и пр. Този политически сблъсък размива основният проблем", смята Танчев.

"Ако се вгледаме в местните избори, ще видим, че изчезна дилемата: статукво-промяна. С появата на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София след тази на Васил Терзиев, ясно е, че има разделение сред демократичната общност, и то по линията комунизъм-антикомунизъм, либерали-консерватори. Ситуацията става още по-непредвидима с евентуалната кандидатура на ГЕРБ. Важно е да се види на вероятния балотаж кой кого ще подкрепи", допълни Тачев.

"Президентът влиза в директно противопоставяне с правителството – виждали сме го вече и при управлението на Борисов. Очевидно, Румен Радев се е замислил за бъдещето след изтичането на втория му президентски мандат. Лявото пространство е раздробено. Радев подготвя почвата за обединение на ляво патриотично настроените от избирателите", каза още политологът.