Тъжни размисли за България – не разбират новия руски нацизъм

Общество, базирано на омраза, липса на съпричастност към страдащите и разпространяващо конспиративни теории, е обречено

Авторът

Авторът

Д-р Александър Оскар

След като вчера министърът на външните работи на Русия, в пореден циничен опит да оправдае военната агресия в Украйна, каза, че “евреите са най-големите антисемити”, днес в социалните мрежи в България, изобилстват коментари в подкрепа на думите на Сергей Лавров.

“Лавров за да го каже означава, че е запознат с истината за евреите!”
“Богатите евреи продадоха останалите евреи...”
“Ако не беше русия още щяхте да сте със раирани дрехи така че”
“Някой се е възбудил от истината.”
“Истината боли.”
“Колкото и да скачат ЕВРЕИТЕ, то Лавров казва ИСТИНАТА !!!
ИМЕННО ЕВРЕИТЕ СТОЯТ В ОСНОВАТА НА НАЙ ВЕЛИКАТА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО включително с ваксини , чипове и прочие уродливи форми на свободата в съвременния й прочит !!!”
“То се знае че има еврейска жилка. Ето и Зеленски е евреин също. Расата не гарантира характер”.

Това са само малка част от коментарите  във ФБ, по повод на реакцията на Израел.
Изказването на Сергей Лавров е зловещо само по себе си. То повтаря конспиративните теории на “Протоколите на старейшините от Цион” от 1905 г, не случайно издадено за първи път в Русия и превърнало се в основа на антисемитизма на XX-ти век. 

Няма по-зловещ от руския антисемитизъм

За мен е болезнена реакцията на обществото в България. Общество, с претенции, че е толерантно. Във всички демократични държави, подобни коментари биват санкционирани от закона и от обществото. Но не и в България. 
И докато целият цивилизован свят се обедини в подкрепата си за Украйна (военна и хуманитарна) ние пукаме гуми и драскаме колите на украинските бежанци.
Общество, базирано на омраза, липса на съпричастност към страдащите и разпространяващо конспиративни теории, е обречено.

a_oskar.jpg

Пропагандни карикатури, подкрепящи твърденията на външния министър на Русия, както и корицата на Сергей Нилусъ от 1905 г.