Телефонен разговор между папата и Зеленски: дълбока болка за войната

Папа Франциск

Папа Франциск

Папата проведе телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски, съобщи директорът на пресцентъра на Ватикана Матео Бруни.

Разговорът се състоя, докато продължават да пристигат драматични новини от военния фронт и сраженията по улиците на Киев. На Франциск – съобщава в туит украинското посолство при Светия престол – президента изрази „най-дълбоката си скръб за трагичните събития, които се случват в страната ни“. За втори пореден ден, папата използва украинския и руския език в акаунта си в Twitter @Pontifex, за да каже категорично своето не на войната: „Исус ни научи, че на дяволската безсмисленост на насилието се отговаря с Божиите оръжия, с молитва и пост. Нека Царицата на Мира пази света от безумието на войната“.

Туитовете с образа на Христос на кръста са придружени от хаштаговете #PregiamoInsieme и #Ukraine и ни придружават до деня на поста и молитвата за мир в Украйна, обявен от Франциск за 2 март, Пепеляна сряда.

На 25 февруари, в туитовете на украински и руски език Франциск използва думите от енцикликата Fratelli tutti: „Всяка война оставя нашия свят по-лош, отколкото го намира. Войната е провал на политиката и човечеството, срамна капитулация, поражение пред силите на злото.” Отново на 25 февруари в сутрешните часове Франциск пожела да изрази загрижеността си за конфликта в 30-минутен разговор, посещавайки лично посолството на Руската федерация при Светия престол. /БГНЕС и Ватикан нюз