Тошко Йорданов: Конституционният съд е политически овладян

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов


Имаме вече доказателство, че Конституционният съд, вместо да е независим и отдалечен от всички, е политически овладян, защото частта със служебните кабинети, които парламентът контролира и които правят и изборите, остава. Това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след решението на Конституционния съд, цитиран от БГНЕС.

Йорданов подчерта, че тази част остава, но не защото решението на Народното събрание е противоконституционно, а защото КС не може да вземе решение, защото няма мнозинство, тъй като гласовете са 6 на 6.

„Те нямат решение, че това е правилно. Нямат решение, че това е неправилно. Отпада, защото двама от съдиите – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, са политически назначения точно в периода, когато се правеха промените в Конституцията“, каза той.

Йорданов определи като „най-страшно“, че „КС е политически орган вече“, а „лошо направени промени в Конституцията са вредни за цялата държава“.

„За едното решение има мнозинство. Там, кой каквито и симпатии да има, има огромно мнозинство в едната посока. Докато в другото, което е чисто политическото, там имаме политическата намеса на двама конституционни съдии. Десислава Атанасова е и вносител на тези кьопави промени“, заяви той и констатира, че в България вече няма инстанция, към която човек да се обърне, която да е независима от управляващите в момента.

Попитан от кои партии е овладян КС, Йорданов отговори „от сглобката“.