Три случая на "трошаща костите" треска у нас от началото на годината

От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. За същия период през изминалата година няма нито един регистриран случай на болестта.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е доказано разпространението на втория вид комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни хора.

Инфекцията е позната и като „трошаща костите треска“, защото причинява силна болка в мускулите и ставите и човек получава усещането, че има счупена кост.

От Световната здравна организация (СЗО) казват, че повечето хора карат болестта без симптоми. Въпреки това някои от най-честите признаци за вируса са треска, главоболие, обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите.

Затова е важно, ако подозирате, че сте болни от денга, незабавно да посетите лекар.

За да диагностицира треската денга, той ще оцени симптомите, ще изследва кръвта ви за наличие на вируса и ще прегледа медицинската ви история и историята на пътуванията ви.

Хората, които са пътували в ендемични за денга страни през последните две седмици, също трябва да предупредят лекаря за това.