ЦИК: Не намерихме основание за това да преразгледаме решението си за машините

Камелия Нейкова

Камелия Нейкова

"По повод призивите към Централната избирателна комисия да преразгледа вчерашното си решение, свързано с начина на гласуване, към настоящия момент Централната избирателна комисия не е намeрила основания за това. Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства дали основание на ЦИК да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всичките са дипозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа", заяви на извънреден брифинг на ЦИК Камелия Нейкова, председател на комисията.

"Взехме обосновано и законосъобразно решение предвид всички факти и обстоятелства, които станаха известни на комисията", заяви тя.

"Искаме да обърнем внимание, че до настоящия момент не е постъпила информация, която да опровергава информацията от ДАНС за неправомерните действия на заместник-министъра на електронното управление", заяви Нейкова. 

"Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20 октомври. Финалът на довереното изграждане завърши с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура повторното изграждане на изходния код, каквото е извършено на 25 октомври, е недопустимо", каза още тя.

Шефката на ЦИК прочете и няколко изречения от доклада на ДАНС, едно от тях, че зам.-министърът е имал намерение да си "поиграе", вероятно, с кодовете.

"Ако някой си позволява да си играе с инструмент за изборния процес, то това е несъобразно. Действията от 25 октомври не са част от процедурата по довереното изграждане", обявиха още от ЦИК. 

Очаквайте подробности.