Цицелков: Протоколите са усложнение, бюлетините от ЦИК са неясни

"Недоверието в изборния процес идва от слабата нормативна уредба, неизползването на пълния капацитет на машините, усложнения протокол и лошо тренираните представители на партиите", коментира пред Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Според него практиката показва, че хората грешат, а на машините.

"Вместо да се фокусираме върху това как да улесним изборния процес, се занимаваме със силно политизирана комисия", добави Цицелков.

Цицелков зяяви, че нужно да има обучение и на гласоподавателите, а отговорността за него е на всички партии и добави, че бюлетините, които са налични като образец от ЦИК, са неясни.

Според Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" законодателната уредба е неадекватна.

"Бяха положени доста усилия да бъде компрометирано машинното гласуване. От парламентарната трибуна бяха изнесени някакви данни, показващи, че то не работи добре и са налице разминавания между машинно отчетените гласове и хартиените. Това бе използвано като аргумент да се отстрани електронната памет на машините", добави Нушева.

Според нея при проверка на данните е станало ясно, че грешката не е в машините, а в начина, по който е работила конкретната секционна комисия.

"В рамките на изборна кампания не е удачно този въпрос да бъде включван като тема за дискусия. Защото се използва като инструмент за агитация", посочи още тя.