Цветан Цветанов: Време е да се поеме политическа отговорност заради лишаването на страната ни от европейска солидарност

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Само преди ден, за 4-ти пореден път България не получи зелена светлина за Плана за възстановяване и устойчивост, а отлагане на оценката с още един месец, и така до кога?!

От ноември месец 2020 г. до 30 април 2021 г. държавите членки на ЕС можеха да внесат своите планове, но Томислав Дончев и правителството „Борисов“ 3 не го направиха. Направи го служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, 6 месеца след крайния срок, внесен на 15 октомври 2021 г., но какво от това?! Поредното отлагане на плана за България ни лишава от възможността страната ни да получи авансово финансиране в размер на 1,6 млрд. лева.

Съседна Румъния получи аванс 3.7 млрд. евро – в началото на януари т.г., Гърция 3.8 млрд. евро – през август 2021 г. България освен, че ще продължи да чака, получава и бонус проверка от страна на евродепутати от комисията по бюджетен контрол, за да се запознаят с управлението на средствата предоставяни от бюджета на ЕС в стария програмен период, с отговарящ Томислав Дончев.

И докато хиляди български граждани от различни сфери на развитие очакват европейско финансиране, което в най-добрия случай ще получим евентуално догодина, само преди два дни кабинетът на Петков реши да увеличи държавния дълг с половин милиард лева под формата на държавни ценни книжа.

Време е да се поеме политическа отговорност за случващото се през последните три години. Статуквото - Борисов, Дончев, Петков, Василев и Радев, доведоха страната до силна руска зависимост, лишаване на страната ни от европейската солидарност в труден момент за България и увеличават държавния дълг със 7,3 млрд. лева в бюджета за 2022г.

Трябват реални действия, а не да ни обясняват от телевизионните екрани и взаимно да се обвиняват КОЙ е виновен. Видно е че промяна няма, а има само подмяна на хора. Статуквото продължава. Докога?