Увеличават капацитета за преминаване на камиони през границата с Турция

На „Капитан Андреево“ да се пропускат до 2000 камиона

Увеличение на пропускателния капацитет на граничните контролно-пропускателни пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“ за преминаването на камиони до седмица. Това поема като ангажимент българската държава, съобщи БГНЕС.

Броят на камионите от Турция, които ще бъдат обработване през пункта „Капитан Андреево“, трябва да стигне до 2000, а този на преминаващите през „Лесово“ – до 1000 за денонощие.

Това съобщи транспортният министър Николай Събев след разговорите, които той проведе със заместник-министъра на търговията на Турция Туна Турагай, с представители на властта в Одрин и с митническите власти в съседната държава.

За овладяване на ситуацията по границата ни с Турция се командироват и допълнително служители – по 25 души от Гранична полиция и от Агенция „Митници“, посочи Събев. Той е на границата ни с Турция заради натрупалите се опашки от ТИР-ове през последните седмици там. Министър Събев съобщи, че в момента на турска страна има тапа от чакащи да влязат у нас над 3500 камиона.

С мерките, които се въвеждат, тази вълна трябва да бъде обрана и до седмица да се влезе в регулярен ритъм на работа, посочи още транспортният министър.

Работата по разрешаване на проблема ще продължи и до септември месец ГКПП „Капитан Андреево“ трябва да увеличи капацитета си с още 50%, отбеляза той.

Междувременно тази сутрин от българската страна на границата на протест излязоха превозвачите от автобусния и транспортния бранш. Бизнесът негодува заради тежкото забавяне на превозните средства. По думите им камионите престояват по 6 дни на опашките. А това коства загуби от по 70 хил. евро на час. Един от основните проблеми, който доведе до натрупване на тировете е решението на държавата да поеме контрола върху фитосанитарните проби на превозваната към страната и Западна Европа продукция.

Стана ясно и, че Агенция „Митници” ще предостави сграда на пункта, където ще бъде разположена лаборатория за изследване на пробите. Сега те се изпращат за резултати до Референтната лаборатория в София. Лабораторията на пункта ще заработи до 5 месеца.