В присъствието на посланик Митрофанова БСП-София решили да възстановят счупената плоча на паметника на окупатора

на снимката от ляво на дясно: Николай Маринов, Еленора Митрофанова, Кристиян Кръстев

на снимката от ляво на дясно: Николай Маринов, Еленора Митрофанова, Кристиян Кръстев

Решението на общинската организация на БСП – София да възстановят строшената с чук плоча на паметника на съветския окупатор е оповестено в присъствието на посланик Елеонора Митрофанова. Фактът е безпрецедентен в най-новата ни история и напомня за мрачните времена на Георги Димитров и Тодор Живков, когато решенията в държавата са се взимали в присъствието на съветски комисари. Не е за подценяване и фактът, че срещата се случва във време на предизборна кампания. Митрофанова е била поканена от Николай Маринов, който е председател на клуба на младия дипломат в БСП. До скоро той бе шеф „Ел Би Булгарикум“, но служебното правителство го уволни по неясни причини. Срещата с червения актив, проведена снощи е била под надслов "Актуални аспекти на политическите и икономически отношения между България и Русия".

Според прессъобщение на БСП – София идеята за това е на социалистите от район "Връбница" и техния председател Станислав Младенов, който е член на Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП. Те вече са наели фирма, взели са точните размери на мястото на монумента и сега очакват да бъде намерен подходящият камък, за да бъде изработена новата плоча.

През това време председателят на БСП - София Иван Таков ще поиска от името на Градския съвет на столичните социалисти официално разрешение за ремонта от областния управител, който стопанисва монумента.

"Идеята и инициативата на районната организация на БСП във "Връбница" са много добри. Не само адмирираме, но и ги подкрепяме с всички възможности, които имаме, коментира Иван Таков. - Затова заедно с жалбата до областния управител срещу приетия доклад на Демократична България за демонтиране на Паметника на Съветската армия ще внесем и официална молба за разрешение да направим ремонт на счупената плоча".

Иван Таков твърди, че грижата за паметта на едно общество минава и през такива действия - да бъде възстановявано всичко, което бива разрушавано от безпаметните.

"Повдигането на въпроса за демонтиране на Паметника на Съветската армия всеки път има само една цел - да разделя хората. Да наслагва омраза в обществото, която води до разединението му", коментира още той. 

„... Ние няма да допуснем България да бъде превърната в територия", предупреждава Станислав Младенов. Според него една плоча на паметник може да бъде разбита, но паметта на хората не може да бъде счупена с чук. БСП - София продължава със събирането и на общонационалната подписка срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина. Организациите на социалистите по области и общини вече се включиха в кампанията. 

Независимо от червения ентусиазъм столичната организация на БСП се представя като васална на Руското посолство, пренебрегвайки всички сериозни аргументи, които налагат премахването на паметника на окупатора от центъра на столицата. Притеснително е и, че родните социалисти мълчат за мръсната убийствена война, която Русия води срещу свободна Украйна.