Велизар Шаламанов: Рухна митът, че руската армия е най-силната, Кремъл загуби войната в Украйна

В Хага предстоят тежки съдебни процеси срещу руски военни за престъпления срещу човечеството, казва експертът

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Русия губи тази война в трите стратегически направления:  Първо - загуби информационно-пропагандната война, руските войски не бяха посрещнати с цветя в Украйна. Второ - Русия губи наратива, че санкциите нямат значение и може да издържи на тях. Трето -  в военно отношение губи войната, защото не е използвала своята авиация, а лице в лице всяка битка се печели от украинците. Това обяви по Нова ТВ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Според него истинско самоубийство е, ако Русия си позволи да разрушава и срива градове днес както в Грозни. Вече съдът в Хага събира доказателства и всеки руски войник ще носи отговорност за подобни престъпления.
В Грузия Путин и генералите показаха, че могат да побеждават, то сега привличат чеченци, сирийци и това показва, че Русия няма военен ресурс. Трябва да приключи изучаването на руската армия като най-силна в света, тя се провали в Украйна.

Ако Русия си позволи да използва своята бойна авиация, то ще има отговор и ще бъде блокирано въздушното пространство над Украйна.
Не изключвам използването и на ядрено оръжие с малък радиус от страна на Кремъл, но все още вярвам, че там има военни, които носят отговорност при използването на ядрено оръжие. Оправданието „изпълнявах заповед“, не е оправдание. Всеки военен носи отговорност за действията си и заповедите не го оневиняват. Тази война пише историята на 21 век. Ще има много осъдени руснаци в Хага. Всяка държава трябва да има контрол над своите въоръжени сили, категоричен е Шяаламанов.