Венецианската комисия попари Кирилов - отхвърли законопроекта за избор на надзорник на главния прокурор

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

Нервите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов съвсем се изопнаха, след като Комитетът на министрите в Съвета на Европа и Венецианската комисия не одобриха законопроекта му за разследване на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища.

От няколко дни становищата на двете европейски институции са публикувани и преведени на български, но Кирилов, вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов продължават да мълчи по темата, отказвайки да коментира казуса, пише "Дневник".

Венецианската комисия и Комитетът на министрите всъщност казват, че независимост на прокурор, избран от прокурори, сред които и главният прокурор, е невъзможна. Нормата в конституцията казва, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Тоест че всички прокурори са подчинени на главния.

Кирилов обаче упорства, че е спазил препоръката на Венецианската комисия, а изискването на Комитета на министрите, което е задължително за правителството, го игнорира и се прави, че то не съществува. Така проектозаконът, според който прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет 
ще избере един прокурор и ще му каже: "Ти понякога ще си независим", вече е в парламента и очевидно ще бъде приет там.

Венецианската комисия посочва още, че не може да е независим никой прокурор, избран от прокурори. Няма как да стане. Тя стига и по-далече – че в политическата квота на прокурорската колегия изобщо не трябва да има прокурори, а авторитетни юристи от други професии - факт, който Данаил Кирилов също подминава.