"Вера Су" все още не се води потънал, може да бъде спасен, но през април

"Корабособственикът все още не е обявил "Вера Су" за потънало имущество", каза капитан Валентин Енчев от ИА "Морска администрация", той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус.

"Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка, уверили са от салвидж компанията", добави той. 

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.

"Няма изтичане на товар от "Вера Су" в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района, заявиха на брифинг представители "Морска администрация".

Няколко са основните версии за наводняването на плавателни съд. Началникът на ИА "Морска администрация" Венцислав Иванов изключи това да е станало от дъното на кораба, тъй като той с двойна обшивка. Според данните от огледите 80 процента от водата е нахлула през тежката врата към машинното отделение, която не  е била добре затворена, но не може да се докаже дали това е било умишлено. 

"Корабът се намира в суверенни води на Република България по силата на Конвенцията за изваждане на потънало имущество, което позволява също така и държавата да се намесва по-пряко в ситуацията, ако това потънало имущество представлява потенциална заплаха".

Машинното отделение се е пълнило с дни. Второ предположение е, че е имало пукнатина на преградата между него и баластните танкове.

За да се провери дали вода е нахлувала само през не добре затворената врата, ще бъде извършен експеримент, като бъде изпомпено количеството от коридорите.

В момента няма нищо обезпокоително около заседналия край Камен бряг кораб. Няма изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района.

Изпълнителният директор на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов показа видео и снимков материал от водолазния оглед на "Вера Су". Кадрите ще бъдат използвани и за нуждите на следствените органи. Подводният оглед продължава.

"Вера Су" в момента е стабилно седнал, увери кап. Иванов. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки. Късмет е, че дъното е пясъчно", съобщи той.