Владко - "златното момче" на социализма и още по-златното при капитализма

От партийно-държавна комунистическа кариера до банкова и олигархична

Владимир Живков

Владимир Живков

Григор Лилов

На 69 години, точно 40 години след смъртта на сестра си - Людмила Живков, почина и Владимир - син на Тодор Живков.
Причини не се съобщават, но той е имал тежка форма на диабет, сърдечни проблеми и вероятно цироза. 

Владимир Живков беше известен като "златното момче" на социализма - нещо като аристократ-плейбой и пияница. Навремето се разправяха страховити легенди за алкохолизма му.
Завършил е руската гимназия в София, а после право в Софийския университет. 

Покрай баща си има забележителна кариера при социализма. 
Той е главен директор на Центъра „Знаме на мира“. Член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС (младежката организация на БКП). В периода 1982-февруари 1990 г. е председател на Международната фондация „Людмила Живкова“. От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. 
През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител е в 8-о и 9-о народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група.
.
Обаче още по-забележителна е кариерата му при капитализма. 
Той е изпълнителен директор на Асоциацията на търговските банки (1993) и неин съпредседател (1993 – 1996). Ръководител е на Конфедерацията на индустриалците (май-юли 1994). 
Сред основателите на банка "Турист банк“ (1989) и наследника й „Росексимбанк“ (1994). 
От 2002 г. е собственик на Българската финансова група „ДЗИ-Росексимбанк“, макар че групата официално се водеше собственост на убития олигарх и почти милиардер Емил Кюлев. По-късно банката се превърна в Българо-руска инвестициона банка. След убийството на олигарха Кюлев пак се претрансформира - в "СИбанк" на Цветелина Борислававова - жената до Бойко Борисов (както посочих многократно, Борисов е роднина на зетя на Живков). За финал се оформи като "западна чуждестранна собственост", а наскоро тази СИбанк се обедини с ОББ.

Владимир Живков беше с

ред учредителите на Бизнесклуб „Възраждане“

на големите олигарси и медийни императори у нас и негов председател до есента на 2002. 

Бизнесклубът е в състав:
Васил Божков – Нове холдинг
Емил Кюлев – Росексимбанк“
Илия Павлов – Мултигруп
Борислав Дионисиев – „Булвар ентърпрайсиз“ и Машиноекспорт (по-късно напуснал)
Добромир Гущеров – Орел (по-късно напуснал)
Петьо Блъсков – пресгрупа „168 часа“
Тошо Тошев – пресгрупа "Медия холдниг (Труд)
Радосвет Радев – „Дарик радио“
Пламен Бобоков и Атанас Бобокови - Приста ойл (по-късно напуснали)
Елена и Иван Павлови - Рей холдниг
Петър Манджуков - ПМ Груп и вестник "Дума"
Пламен Минчев – СД „Линк“ АД и „Бовис“ АД (соковете ВВВ) и „Металснаб-Холдинг“ АД.
- Организационен секретар: Стоян Денчев, сега гурото на Библиотекарския ДС кръг, ректор на Библиотекарския ВУЗ, важен фактор в ДПС и лице в задкулисието на "Има такъв народ". 
.
Владимир Живков известно време съветваше президента Георги Първанов по финансовите въпроси (до 2003), а и след това, макар и необявено и неофициално. 
Тодор Живков-младши, който е дете на Владко от първия му злополучен брак с плевенската красавица Маруся Мирчевска (емигрирала след промените в САЩ), се е прекръстил на Тед Морган Живков. Живее в градчето Калабас в щата Калифорния. Морган идва от втория брак на майка му. Владимир-Тед Морган е женен за рускинята Вероника - също от знатен комунистически номенклатурен произход и се занимава професионално с покер. 

От втория си брак с Валентина Станимирова Владимир Живков има дъщеря Елизабет, която е моден дизайнер в Италия и омъжена за италианец. 

В последните години делеше времето си между къщата на прочутата ул. "Секвоя" в Бояна и другата му къща в село Кременик (Дупнишко), където живеят родителите на втората му жена (баща й е починал).

v_jivkov_kasta.jpg