Властите в България обслужват режима в Беларус, крият местонахождението на задържан украински доброволец

От март 2022 г. министрите на правосъдието на страните от Европейския съюз единодушно решиха да не разглеждат исканията на Русия и Беларус за екстрадиция

Дмитро Трофимчук

Дмитро Трофимчук

Българските власти крият местонахождението на задържан украински доброволец, за това алармират от "За свободна Русия".

На 1 декември Апелативният съд във Велико Търново реши да остави в ареста украинския гражданин Дмитро Трофимчук, който може да бъде екстрадиран по искане на беларуския режим.
Съдията от апелативния съд пренебрегна факта, че Дмитро Трофимчук преди това не е осъждан, нито привличан. Дмитро се занимава с доброволческа дейност във фондация "Добрi серця, небайдужих", помагайки на Украйна. Освен това той е баща на три малки деца и изкарва прехраната на семейството си като служител в международна компания. Съответната жалба до Апелативен съд – град Велико Търново е изпратена от Посолството на Украйна в Република България в рамките на защитата на законните права и интереси на гражданин на Украйна.

На 2 декември с решение на Апелативен съд – град Велико Търново Трофимчук е преместен в Софийския затвор.
Апелативният съд във Велико Търново крие и не публикува решението си.
На 19 ноември по искане на Беларус Трофимчук беше задържан при преминаване на границата на България (откъм Румъния) на ГКПП Дунав мост.
На 21 ноември Районният съд на град Русе реши да задържи Дмитро, като игнорира наличието на три непълнолетни деца и тежко болна съпруга. Беларус обяви Дмитро за издирване чрез Интерпол, мотивирайки се с икономически причини. След началото на войната, когато той и семейството му се оказват лишени от жилището си, разрушено от ракетни атаки на окупационната руска армия, те се преместват в Европейския съюз, където се занимават с доброволческа дейност (организиране на помощ за Украйна), като исканията на беларуските власти за екстрадиция са игнорирани от всички държави-членки, през които пътува семейството.
Трябва да се отбележи, че на 3-4 март 2022 г. на заседание министрите на правосъдието на страните от Европейския съюз единодушно решиха да не разглеждат исканията на Русия и Беларус за екстрадиция.

Дмитро е гражданин на Украйна и няма друго гражданство.
27 ноември общественно движение "За свободна Русия" За Свободна Русия / For Free Russia проведе едновременно два митинга в София и Варна с искане Трофимчук да не бъде екстрадиран в Беларус, където няма да бъде зачетено правото му на справедлив съдебен процес и където животът му ще бъде застрашен, и незабавно да бъде върнат при семейството и децата си.

По предварителни данни сега Трофимчук е настанен в затвор в град Враца до София, където ще остане до понеделник.