Внесоха искане до Министерски съвет и Столична община за премахване паметника на съветския окупатор

Инициативният комитет от общественици, който в навечерието на 9 май обяви поредната битка за премахване на паметника на съветската армия от центъра на София вчера е депозирал своето искане пред държавните и общинските институции.

„На 19 май, заедно с Иван Анчев и Румен Динев внесохме писма до министър-председателя и областния управител на София-град от името на новосформираната група "Стъпки за демонтиране на Паметника на Съветската армия в столицата и предложения за преосмисляне на пространството". На 14.05. Кубер Сапарев внесе същото писмо и в Столична община. Сега е ред на трите институции. Ще очакваме отговорите им в 14 дневен срок и ако няма реакция - пак ще попитаме“, заяви пред Faktro.bg един от инициаторите – журналистът Горан Благоев.
В инициативния комитет политици, общественици и граждани, сред които Горан Благоев, Иво Инджев, общинския съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева, писателят и лекар Любомир Канов, Иван Сотиров и др.  Идеята е подкрепена от редица други организации и граждани.
Президентът Румен Радев се обяви против махането на паметника на окупатора, мотивирайки се, че той бил отражение на времето и историята. Руското посолство у нас побърза да го похвали за реакцията.