Военният министър: Положението е "Говорит Масква!" Огнян Минчев му отговаря: Така ще е докато не я спрем да говори!

Драгомир Заков

Драгомир Заков

„Дано Бог опази България и българската телевизионна аудитория от ефирната и нафталинова "експертиза" в областта на отбраната и сигурността!
Защото положението е: Говорит Масква!“ Това написана стената си във фуйсбук военният министър Драгомир Заков, без да става ясно, какво точно е провокирало реакцията му.

Малко по-късно политологът Огнян Минчев отговори на опасенията му:

„Г-н министър, Бог ни е дал разум, способност да различаваме добро от зло и способност да се самоорганизираме като общество. Дайте да го направим. Масква гаварит, защото си плаща за медиите с нашите пари - чрез Лукоил и Газпром. Дайте да пропъдим тези монополисти на българския пазар. Нека да заставим - чрез закони - медиите да гарантират независимост и плурализъм. Да отидем в медиите и да говорим - така както руските мекерета ходят и говорят по пет пъти на ден и не можеш да им затвориш устата. Господ дава, но в кошара не вкарва. Знаете ли, че началниците на публичната медийна регулация в България са фенове на Дугин и на Путин? Назначени са от Румен Радев. Кой подари на Радев втори мандат, при положение, че имаше достоен опонент - проф. Герджиков, набеден, че е "гербаджия". Е, като е "гербаджия" - сега да си блъскаме главите в назанченията на Решетниковата прислуга... Гаварит Масква - докато не я спрем да говори. През 1989 г. външният свят прогони Масква да не говори насила у нас и в цяла източна Европа. Ние защо пак я пуснахме? Защото не знаем, че свобода има само този, който е готов да я охранява.“