Втора година фалшив сайт на "Български пощи" продължава да мами хиляди

Фалшив сайт, който напълно идентично имитира оригиналния сайт на българското държавно дружество "Български пощи", изпраща хиляди съобщения на имейли и мобилни номера на граждани. В съобщенията се уведомява, че „клиентът“ има пратка и трябва да заплати определена сума за нейното получаване или освобождаване от митница, като е необходимо да предостави данни от банкова карта и др. В други съобщения „получателят на пратка“ се уведомява, че подателят е заявил грешен адрес и за корекция на адреса получателят трябва да заплати определена сума.

Във всички фалшиви имейли се изисква получателят да предостави данни от банкова карта или копие на документ за самоличност, снимка и др.

Съобщенията се изпращат на английски или български език.

Съобщенията понякога са под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса.

Оказва се, че схемата с фалшивия сайт (https://bg-post.app/steps/billing.php) работи от 2021 г. Още тогава от "Български пощи" предупреждават за фалшивия сайт, но две години по-късно измамата продължава да работи.

От „Български пощи“ ЕАД обръща внимание, че не изпраща тези съобщения, не изисква по имейл заплащане на такси за доставка, освобождаване от митница, корекция на адрес и др., не провежда анкети или игри, не раздава награди, и при никакви поводи не изисква лични данни от дебитна или кредитна карта за доставка или други услуги. Томболи и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството, не съществуват, съобщава БГНЕС.

Оригиналният, истински сайт на "Български пощи" може да бъде открит на адрес: https://www.bgpost.bg/.