Янко Гочев: Списъкът със забравени български воини е дълъг (видео)

Янко Гочев

Янко Гочев

„Темата, свързана с участието на българските офицери, подофицери и войници във войните за национално обединение, Първата балканска война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1915 г. и 1918 г., на пръв поглед е изключително благоприятна. Ако трябва да обобщя накратко за трите войни - Балканската война е най-добре проучена, с многобойни изследвания още преди 9 септември 1944 г., т.е. преди т.нар. преврат на Отечествения фронт, начело с комунисти и последвалата съветска окупация.“, казва Янко Гочев, който гостува на Васил Данов в предаването „Видимо и невидимо: Абордаж“. Янко Гочев е юрист, историк, автор на множество статии и книги - ,,Косовската операция на Българската армия“ през 1915 г.“, тритомника ,,Руската империя срещу България“, ,,Убийството на Васил Левски - Виновниците“, както и на ,,История на Пловдивската адвокатура“, за чието написване е награден с Почетен знак на Пловдивската адвокатура. 

Според историка най-слабо проучена е Междусъюзническата война. Парадоксалното е, че от трите войни тя е най-кратка и от тази гледна точка българските историци би трябвало да концентрират усилията си към нея. „Най-малко внимание ѝ е отделено от нашите историографи поради това, че според мен става дума за „плащане на данък“ на т. нар. русофилство, т.е. тук има едно огромно тежко отбранено наследство от комунистическото минало под влияние на официалната интерпретация, за съжаление и до днес по мое мнение, русофилско-комунистическа, доминираща в българската историография. […] Но ако се върнем на Междусъюзническата война, според мен това е причината - доминиращият русофилски курс и интерпретация пречат на българските историци да погледнат обективно на тази война. Донякъде същото важи и за участието на България в Първата световна война. Там изследванията са малко по-трудни, най-малкото поради четиригодишния период на участието, т.е. говорим за дълъг период, няколко кампании, действия по суша, по въздух и вода. Но там проблемът е, че отново нашите историци трябва да обясняват причините, поради които русия ни обявява война, че имаме сражения и то успешни, за чест и слава на българския войник, подофицер и офицер съответно на няколко фронта.“

Янко Гочев споделя, че списъкът с българските герои, пълководци, офицери и т.н., които заслужават да останат в българската памет е изключително дълъг. За съжаление много от тях са забравени, или си спомняме за тях само на кръгли годишнини – такива като ген. Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Стефан Нерезов, ген. Владимир Вазов. А името на предатели като Радко Димитриев все още се чуват на тържествени вечерни проверки.

Целият разговор на Васил Данов с Янко Гочев за забравените български герои можете да гледате във видеото: