Йоловски поставя под риск предстоящите евроизбори - уволни и координатора по киберсигурност на България

Трудовите правоотношения с Министерството на електронното управление са прекратени, независимо, че Петър Кирков е бил в болнични

Петър Кирков

Петър Кирков

Масовите чистки в Министерството на електронното управление продължават и в последните дни преди ротацията на кабинета Денков-Габриел. Скандалният ресорен министър Александър Йоловски последователно успя да разчисти всички ръководители от дирекциите, като поредното уволнение е от тази седмица, научи Faktor.bg от свои източници в правителството. Става дума за Петър Кирков, чието име нашумя в медийни публикации като на човека, който е подал сигнала в ДАНС срещу действията на заместник-министър Михаил Стойнов при удостоверяването на машините за местния вот. Петър Кирков е и 

настоящ Национален координатор по киберсигурност,

 назначен със Заповед № Р-224/18.10.2022 г. на служебния министър-председател Гълъб Донев, както и директор на ресорната дирекция за киберсигурност. В последните дни той е бил в болничен, но това не е попречило на Йоловски да го уволни, твърдят нашите източници.
Администрацията не е успяла да му връчи заповедта поради факта, че е в болничен. Това не е могло да стане и чрез електронните системи на ведомството, включително и през Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Тогава, по заповед на министъра и началника на кабинета му Христина Стойчева (бивш директор на Пресцентъра и протокола по време на служебния министър на земеделието, назначен от президента Румен Радев – Явор Гечев, БСП), документът за освобождаването е бил изпратен по служител на МЕУ със служебна кола на министерството на адреса по регистрация на Петър Кирков, но и този опит за връчване не е бил успешен, разказват нашите източници. При всички случаи вече бившият директор вероятно ще се присъедини към други ексслужители на Йоловски, които водят дела срещу министерството и наказателните му акции.
И макар че в няколко свои медийни интервюта последователно Александър Йоловски твърди, че само един е уволненият служител във ведомството, все пак по време на изслушване в рамките на последното заседание на ресорната парламентарна комисия той се изпусна за реалния мащаб на чистката в повереното му ведомство. „От себе си, ако трябва да кажа от какво не съм доволен – може би това ще Ви е интересно? Не съм доволен, че от рано не предприех някои кадрови решения. Ако ги бях предприел много по-рано, може би много по-лесно щеше да върви работата в Министерството, тъй като заставам зад всеки един случай на служител, който е бил или уволнен или помолен да напусне”, казва министърът пред депутатите по време на заседанието на 21-и март. 

Също интересен факт е, че в срок от 45 дни скандалният Александър Йоловски е

успял да смени цели четирима главни секретари,

макар и единият от тях да е бил на позицията едва за три дни. Началникът на кабинета, в началото на управлението му, напуска поста „доброволно” поради несъвместимост с начина на работа на Йоловски и към момента е на позиция в Министерството на труда и социалната политика. На негово място е назначена приближената до президента - Христина Стойчева. 

Кадровите промени се случват именно в най-ключовите за едно ведомство дирекции, а именно – правната, финансовата, стратегически комуникации и други дирекции. В специализираните дирекции, които носят „ДНК”-то на подобно ведомство, буквално не е останал несменен ръководител. 

Назначенията на Йоловски са не по-малко скандални от уволненията. Финансовият директор е бил принуден да напусне и на негово място е била назначена бившата служителка на МВР,  която според източници във вътрешното министерство, е била уволнена от там. Интересно тук също е, че бившият ѝ шеф в МВР сега е в „Информационно обслужване” и я покровителства в МЕУ. Оказва се, че настоящият финансов контрольор в МЕУ (и на тази позиция е имало рокада) е бил подчинен в МВР на настоящия финансов директор. Странни обвързаности и кадрови зависимости, които едва ли кореспондират с идеята за повече публичност и прозрачност. 

Освен това наскоро„Капитал” разкри, че Йоловски е назначил за свой съветник Тодор Събчев, който бе уличен за манипулиране на изборите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2022 г. Към момента много от служителите, които вече не са в МЕУ,

водят съдебни дела,

оспорвайки начина им на освобождаване от ведомството.
„Под ножа” на Александър Йоловски и Христина Стойчева също е попаднал и бившият заместник-министър на МЕУ Атанас Мазнев, който още в началото на мандата е бил отстранен от позицията си в Главна дирекция в ИА ИЕУ (Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление”). Освен него също така е бил отстранен и самият изпълнителен директор на Агенцията - Младен Петров, като това действие не е било съгласувано дори с ресорния заместник-министър. 
Тревожен е и фактът, че Александър Йоловски е освободил, по един или друг начин, основните участници в процеса по удостоверяване на машинното гласуване на местните избори - главен секретар, директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност” (и координатор по киберсигурност на Р България), директор на правна дирекция, началника на отдел в дирекцията на Петър Кирков и също ръководител на екипа по удостоверяване на машините на парламентарните избори, както и директора на „Стратегически комуникации”.

Всичко това, в комбинация с непрекъснато подчертаваното твърдение на Йоловски, че ще настоява буквата на закона да се спазва и министерството му да разполага с 20 работни дни за удостоверяване на машините, буди основателни тревоги за бъдещето на машинното гласуване в България, особено в навечерието на скорошните избори за Европарламент.