Йотова отново почете Вапцаров – доказан терорист, московски агент и македонист

Йотова продължава да насажда митове от времето на комунизма

Йотова продължава да насажда митове от времето на комунизма

За поредна година президентската институция почете разстрела на съветския шпионин и македонист Никола Вапцаров. Този път вицепрезидентът Илияна Йтова присъства на възпоменателна церемония по повод 81-годишнината от гибелта на Вапцаров.

"Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?"
Този риторичен въпрос останал във вечността, възпита поколения наред българи. И днес с вас разлистваме пожълтелите страници на тази история, за да отбележим паметта на големия поет Никола Вапцаров.
Каква беше тяхната вина – млади, ентусиасти, хора, повярвали в свят на вярата, на достойнството?
Тези млади хора, идеалисти, са осъдени много бързо, и екзекуцията е изпълнена тук, вечерта, в 21 ч. Тези патосни, но дълбоко неверни исторически думи изрече Йотова на поклонението. Но и дума не спомена, че Вапцаров и другарите му са съдени от напълно легитимен и законен съд, който произнася тежки присъди срещу активисти на комунистическата партия, доказани агенти на Москва, ангажирани с терористична дейност.

Йотова, изтъкна още, че днес живеем отново в свят, раздиран от противоречия, конфликти, в който бушува война, в която отново загиват млади хора. "Нашият дълг е да им кажем: вие също имате право на свобода, вие също имате право на живот, вие също имате право на своите мечти, вие също имате право на своето бъдеще", категорична е Йотова и допълни, че трябва да изкореним думи като война, омраза, както и че забравихме думи като мир, свобода и справедливост. Словото и отново бе силно манипулативно и подло спрямо историческата истина и българския национален интерес. Вицепрезидента, следвайки стила на шефа си Радев не спомена и дума – кой разпалва и води мръсни войни, кой убива невинни, разрушава градове и заплашва света с насилие. Нито дума за агресора Русия и за мръсната политика на Путин.
Йотова завъртя и друга словесна манипулация, отбелязвайки, че Никола Вапцаров е разстрелван след смъртта си с думи многократно. "Поколения наред учиха, че за Вапцаров трябва да се знае, но да не се помни, да се говори плахо, с шушукане. Това ощетява нас като народ, защото е поругаване на българската история". Вицепрезидентът удобно забравя, че най-тежките разстрели срещу Вапцаров са извършени от неговата комунистическа партия, а истината винаги е за предпочитане пред митовете, насаждани от червената пропаганда.
Вицепрезидентът говори непрекъснато за морал и единение на нацията, но забравя, че точно тя и Радев са най-големите разединители, които противопоставят и обиждат гражданите. Нито веднъж до сега и напълно демонстративно Йотова не е почела жертвите на комунизма, но непрекъснато обикаля по партизански полянки и шумкарски сборища.