Ю. Ангелов от ВМРО: За последните години начинът на мислене на македонците се промени

Юлиан Ангелов

Юлиан Ангелов

"С декларацията на 44-ото Народно събрание трябва да покажем, че българският парламент има единна позиция и подкрепя братска Македония", заяви от парламентарната трибуна депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.

"Обсъждаме декларация на НС, не декларация на ВМРО, БСП или която и да е друга партия. Голямата част от политическите партии, които са представени в днешния парламент са дали съгласието и са редактирали тази декларация, за да има възможно най-голяма подкрепа. Винаги може да намерим нюанси, винаги може да тълкуваме и критикуваме. Въпросът е друг - да покажем, че Народното ни събрание има единна позиция и подкрепя Северна Македония, но не безусловно", допълни депутатът.

Според него като държава имаме механизмите Македония и Албания да водят преговори и да отварят различни глави занапред, да изискваме решения на проблемите.

"За последните няколко години начинът на мислене в Северна Македония се промени. Голяма част от хората без да се притесняват заявяват своя произход", добави депутатът от ВМРО.

Юлиан Ангелов заяви, че години наред не се е давало българско гражданство на македонци и се е изисквало доказателства за български произход.

"30 години от ВМРО заявяваме, че с Македония сме един народ, въпреки конюнктурата. Ние се борим за Северна Македония от толкова години, а сега политици трупат точки и използва темата за популизъм", каза още той.