За българските путинисти, индианците и непогрешимия СССР

САЩ се извини на индианците от името на американския народ, а Русия кога?

Авторът

Авторът

Проф. Татяна Дронзина

Путинистите в България имат няколко опорки. Днес и в следващите дни смятам да обсъдим някои от тях. Първата е, разбира се, отношението към коренните американци, индианците. На основа на това се прави извод за безчовечната природа на САЩ и дълбоко хуманната на Русия. Да видим обаче дали е така. 
Всички империи са избивали хора и са изтребвали цели народи. Тъжно е, но е така. Някои правителства днес поднасят извиненията си на техните наследници. През май 2010-та правителството на 

САЩ се извини на индианците от името на американския народ 

за извършените някога престъпления към техните прадеди. Но не и руското към коренните народи в тази страна. 
По данни на Д. Станард, 95 милиона индианци са били унищожени за 500 години в САЩ и Канада. Като казвам унищожени, имам предвид такива, които са убити и такива, които са загинали от „европейски болести“, срещу които не са имали имунитет. Но този 500 годишен геноцид е извършен от белите преселници. При откриването на новия свят не по-малка жестокост са проявили испанци и други завоеватели, но по неизвестни причини българските путинисти не ги броят. Жертвите сред американските индианци на сметката на САЩ трябва да трупаме от 1776 година, тоест, от годината на нейното създаване. Съдбата на коренното население е низ от черни страници - покупката на френска Луизиана през 1803 г.; прогонването на индианците от Индиана през 1844 г.; геноцидът в Калифорния след 1861 г.; клането на индианските племена Лакота през 1890 г (по данни на вестник Дума.)

Да видим сега какво става в СССР. Няма да смятаме прегрешенията на империята от преди 1917 година в Кавказ и Централна Азия, защото ще считаме, че не става дума за един и същи държавен субект. 

През 1992 г., обаче, станаха достъпни документи, които показват, че терорът от 1937-1938 г. планирано както всичко останало в съветската система. За убийството на хора са съставени и одобрени същите държавни планове, както и за производството на стомана или детски играчки. Така наречените 

"национални операции" са основно направление в терора

По тях са осъдени 347 000 човека; от тях 247 157 души са осъдени на смърт, тоест 73,66% от общия брой на осъдените. Репресиите не приемат формата на етническо прочистване, въпреки че от пролетта на 1938 г., когато "националните" операции заемат основното място в наказателната политика, се наблюдава тенденция към етнизиране на терора, тъй като 60% от репресираните са представители на националните малцинствата. 

Депортирането на народите

 е друга от формите на сталинистки репресии. Основните им характеристики са техният извънсъдебен, универсален, принудителен и обществено опасен характер - придвижването на големи маси от хора в географски отдалечено, необичайно и често рисково местообитание. 
Така например депортацията на чеченците и ингушите се провежда от 23 февруари до 9 март 1944 г. В хода и са били изселени от 500 до 650 хиляди чеченци и ингуши. Всеки четвърти загива още при депортацията. Изводите остават за вас . 

Много цинично е да търсим шампиони по унищожение на местните народи. Но тъй като от българските путинисти непрекъснато чувам рефрена за унищожението на американските индианци и нито дума за съдбата на националните малцинства в СССР, за чиито правоприемник се смята днешната Руска федерация, реших да направя този пост, като умишлено съм използвала източници или от леви издания, или от общодостъпни сайтове. Най ще да е добре да четем преди да приказваме, и да не оправдаваме едни репресии с други. Няма оправдание за никоя репресия нито от гледна точка на правото, нито от позициите на обикновената човечност.