Защо дебатът „за“ или „против“ Альоша се превърна в удар срещу кремълските слуги

Михаил Славов

Напомпаният ентусиазъм на БСП и другите партии, организации и личности, обичащи Русия повече от България, в защита на пловдивския Альоша, спихна като 

спукана топка

 Съвсем наскоро широк кръг представители на тази категория коленопреклонно „залепиха очи към пода“ пред строгия поглед на Мария Захарова и се преклониха пред величието на Альоша, чиято идеология подчини достойнството на България и даде трохи (власт и пари) на малограмотни, нискоинтелигентни и жестоки хора. На събитието паметникът получи категорична защита, но там нямаше нито един опонент. Пловдив обаче е град на свободната мисъл, включително от академична гледна точка.

 Група студенти по политология от Пловдивския университет решиха да изнесат темата от единомислието на отделните групи и да направят диспут, в който да се изложат различните тези, а защо не и да се потърси решение, което да служи като мост за обединение между поляризираните по темата части на пловдивското и националното общество. 
„Ние, младите, също сме сила. Ние също сме инициативни, нас също ни вълнуват политико-обществените въпроси, ние също имаме позиция, която искаме да представим и защитим, ние също се чувстваме част от социума и искаме да оставим нашия положителен отпечатък върху него. Именно, затова решихме да организираме и този дебат“,  заявява Рамис, единият от организаторите. Младите политолози са поканили градската организация на БСП и конкретно Калин Милчев. Специални покани са отправени към популярния с историческите си послания и защита на руските послания доц. Петър Ненков; Александър Симов, Николай Бареков, Мая Манолова, депутатът от БСП Иван Петков. А така също и популярния с посланията си във Фейсбук и симпатизант на подобни идеи адв. Тодор Кръстев.

 За да може събитието да се проведе интересно и коректно, е ангажирана зала извън Университета, а за водещ е поканен д-р Андрей Захариев, който е познат като водещ на предаването История.бг. Усилията на младежите получават подкрепа и от фондация „Българска памет“. Оказва се, че датата на дискусията е насрочена в „най-заетия вторник“, както го дефинират организаторите. Абсолютно всички поканени да защитят Альоша точно за този ден се оказват заети и в невъзможност да се присъстват. А една „столетница“, преливаща от идеология и напъни към Москва, се оказа, че се е докарала дотам да не може да изпрати и един човек, който да защото тезите, заявени в московската дискусия.
 На събитието водещият д-р Захариев и поканеният да развие обратната теза адв. Станислав Станев, който е и доктор по международно право и международни отношения, 

останаха „сами“

 Всъщност на дискусията, дори и в публиката не се яви нито един човек, който да иска или може да защити нуждата от паметник на окупатора в Пловдив. Така дискусията се трансформира в публична лекция. 

aliosha_diskusia.jpg


Дискутирайки дали темата е била незначителна или притеснителна за пловдивските и националните червени, наяве излиза и нещо любопитно. След като единият организатор публикува в своя профил във Фейсбук обявление за събитието, социалната мрежа му съобщава, че публикацията „нарушава стандартите на общността“. Очевидната причина за това е, че тази публикация е докладвана от огромен брой профили, което означава, че някои или всички поканени формации са разпоредели на своите почитатели и тролове да атакуват. И именно масовият характер на тази атака е дал този резултат. Това скрито послание показва, че 

темата е ударила кремълските слуги 

особено силно и по особено болезнено място. Любопитното е, че събитието е организирано в навечерие на 30-годишнината от преподаването на политически науки в Пловдивския университет. А неговите млади възпитаници със своя ентусиазъм показаха, че тяхната школа вече е заела достойно място в обществения живот. 

aliosha_diskusia2.jpg