14 депутати публично призоваха Джонсън да подаде оставка, 9 от тях искат вот на недоверие

Борис Джонсън

Борис Джонсън

Бившият министър от Консервативната партия Ник Гиб стана поредния депутат внесъл писмо с искане на вот на недоверие в Борис Джонсън с думите „Нужно е  да сменим премиера“ .

Ник Гиб пише на страниците на „Дейли телеграф“, че „торите трябва да се изправят пред крутата реалност, да възстановят доверието на хората и да сменят премиера“.

По-рано в петък още един депутат от Консервативната партия - Арън Бел, заяви, че „Партигейт“ и поведението на премиера след обвиненията са направили позицията му  „несъстоятелна“ и също предаде  писмо в „Комитет 1922“.

Общо 14 депутати вече публично призоваха премиера да подаде оставка, 9 от тях са подали и писма за вот на недоверие. Нужни са 54 такива писма за да се стигне до гласуване на вота. Консервативната партия разполага с 360 депутати в Камарата на общините.

Подадените снощи писма идват след като петима близки съветници на премиера подадоха оставки. Въпреки засилващия се натиск върху Джонсън да се оттегли, негов говорител заяви, че той има пълен контрол на Даунинг стрийт.

Междувременно продължава разследването на полицията на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. След неговото публикуване, което не е ясно кога ще стане, трябва да бъде оповестен и пълния доклад на държавния служител Сю Грей.