70% от британците искат премиерът Борис Джонсън да подаде оставка

Ново допитване до британските избиратели показа, че 70 процента от тях искат премиерът Борис Джонсън да подаде оставка, предава "Ройтерс".

Според резултатите от анкетата на агенция ComRes една трета от хората, които подкрепиха Консервативната партия на изборите през 2019 година, биха оттеглили подкрепата си днес.

Консерваторите биха спечелили 32 процента от вота, а опозиционните лейбъристи - 42 на сто и това би бил най-добрият им резултат от девет години.

Въпреки извинението на британския премиер Борис Джонсън за присъствието му на градинското парти по време на локдаун през май 2020 година, проучване на общественото мнение показва, че доверието към управляващите консерватори е с 10 процента по-малко от това към лейбъристите. Джонсън е силно критикуван и от съпартийци.

Тази сутрин се наблюдава офанзива на министри от кабинета на Борис Джонсън, които се изказват по различни медии в негова подкрепа и призовават да не се бърза със заключенията, а да се изчакат резултатите от разследването на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун.

Щетите обаче от уклончивото извинение на премиера вчера в парламента вече са налице.

Дори издания, които винаги твърдо са заставали зад премиера, за първи път излизат с неласкави заглавия.

„Дейли експрес“ моли Джонсън да докаже, че може да изпълни обещанията си към Великобритания.

Таблоидът „Сън“ пише, че той е на ръба, а „Дейли стар“ го нарича „човек с амнезия“, който смята, че правилата са само за „дребните хорица“.

Но най-показателното е, че вече много депутати сред торите се надигат срещу лидера си. Роджър Гейл дори нарече Джонсън „ходещ мъртвец“, а вече има сведения, че някои от тях изпращат писма до „Комитет 1922“ с искане на вот на недоверие. Ако постъпят 54 такива писма трябва да се гласува вот на недоверие, а ако Джонсън го загуби – да се проведе избор за нов лидер.