Агелер: Посланието на сенатор Мърфи е ясно, до края на годината РСМ трябва да реши за конституционните промени

Преди два дни американският сенатор Крис Мърфи се срещна с премиера Димитър Ковачевски

Посланикът на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер смята, че посланието на американския сенатор Крис Мърфи е ясно и е важно трудните решения за напредък в евроатлантическата интеграция да бъдат взети до края на годината.

Спореде Агелер, сенатор Мърфи е бил наистина ясен в изявлението си.

"Мисля, че неговото послание е важно - че ако до края на годината не се вземат трудните решения за напредък в евроатлантическите интеграции, със сигурност ще има хора в САЩ, в Белия дом, в Капитолия..., които ще се чудят какъв е ангажиментът на страната ни по отношение на евроатлантическите интеграции и европейския път. Затова няма нужда да тълкуваме изказването му, смятам, че беше много ясно", отговори Агелер на журналистически въпрос.

Припомняме, че преди два дни американският сенатор Крис Мърфи след среща с премиера Димитър Ковачевски, заяви: "Ако Северна Македония се обяви против конституционните промени, ще напусне пътя към Европейския съюз и това ще бъде много тревожна стъпка за членовете на НАТО".

"Искам да бъда ясен за въздействието върху отношенията със Съединените щати, ако Северна Македония поеме по различен път. Ако реши да се обяви против конституционните промени, ще напусне пътя към Европейския съюз и това ще бъде много тревожна стъпка за членовете на НАТО. Тези, които искаме да защитим, защитаваме въз основа на нашите ценности“, каза сенатор Мърфи.

Съединените щати ще наблюдават изборите, които ще бъдат направени през следващите няколко месеца, и всички се надяват, че решението ще бъде в съответствие с мерките за сигурност на НАТО и пътя към ЕС, каза още той.