Албанската опозиция ще решава кого да подкрепи на балотажа

Кандидатът за президент на обединената албанска опозиция „Вреди“ Арбен Таравари заяви на пресконференцията след първия тур, че във всички избирателни единици, доминирани от албанци, тоест в Първи, Втори и Шести избирателни райони, разликата е от 3000-4000 гласа.

Арбен Таравари каза, че не са решили кого ще подкрепят на втория тур на президентските избори.

Билял Касами, един от лидерите на „Вреди“, каза, че днешните избори са знак, че коалицията ще победи Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на 8 май. Тогава ще се проведат и парламентарни избори заедно с президентсикя балотаж. Попитан дали ще подаде оставка, ако загуби от Османи, Таравари отговори утвърдително, това ще бъде обсъдено в органите на партията.

„Победителят на тези избори е „Вреди“. ДСИ разполага с общия брой гласове на по-малките етнически общности и гражданите, които са имали нужда от парите им. „Вреди“ е легитимен представител на албанците, „Вреди“ спечели гласовете на албанците. С това поведение ДСИ загуби и последната легитимност да говори от името на албанците. Затова на 8 май ние ще победим. Важно е да подчертая, че този резултат и по отношение на мандатите не е голяма разлика в сравнение ДСИ и затова на 8 май този резултат ще бъде в наша полза”, каза лидерът на движението „Беса“ Билял Касами. /БГНЕС