Александър Габуев: На очи се набива засилване в подкрепата на Китай за Русия

Александър Габуев

Александър Габуев

"Набива се на очи засилване на китайската подкрепа за Русия. Особено що се отнася до разширяването на НАТО и руските дипломатически инициативи", заяви пред БНР Александър Габуев, ръководител на програмата „Русия в Азиатско-тихоокеанския регион“ на Московския център „Карнеги“.

Той коментира динамиката в отношенията между Москва и Пекин на фона на растящото напрежение между Русия и Запада заради Украйна.

И двете страни разкритикуваха отбранителния съюз AUKUS между Съединените щати, Великобритания и Австралия и видяха в негово лице заплаха за сигурността и  устойчивото развитие на Азиатско-тихоокеанския регион. 

"Сближаването между Русия и Китай има собствена логика, която се определя от дългата им обща граница, сходното авторитарно държавно устройство и двустранното икономическо сътрудничество по формулата "руски ресурси - китайски технологии". Има обаче и един външен фактор, който допълнително стимулира този процес и това е политиката на Вашингтон на двойно възпиране на Москва и Пекин", коментира Габуев.