Американски ескадрен миноносец предотвратил отвличането на още един кораб, свързан с Израел

Снимка: US Navy

Снимка: US Navy

Американският боен кораб "Мейсън" е предотвратил отвличането на втори, свързан с Израел, търговски плавателен съд в близост до Йемен.

Въоръжени мъже нападнаха вчера в Аденския залив танкера "Сентръл парк" (Central Park), в чийто 22-членен екипаж има и двама българи. Петимата нападатели са задържани, но е последвал ракетен обстрел срещу двата кораба.

Две балистични ракети, изстреляни от контролираната от хусите част на Йемен, са се разбили в близост до американския военен кораб. Той е помагал на танкера "Сентръл Парк". Плавателният съд под флага на Либерия е собственост на компанията "Зодиак Меритайм". Ескадреният миноносещ "Мейсън" е отговорил на сигнал за бедствие от танкера.

"След искането да освободят кораба, пет въоръжени лица са слезли от него и се опитали да избягат с малка лодка", заяви Централното командване и допълни, че военният кораб ги е преследвал и нападателите са се предали. 

По-рано беше съобщено, че корабът е бил натоварен с фосфорна киселина. Екипажът е от 22 моряци от България, Грузия, Индия, Филипините, Русия, Турция и Виетнам, които не са пострадали. 

Случаят идва след превземането в Червено море миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб, също с българи в екипажа.