Антитерористични мерки по Коледа в Европа

Стопкадър: France24

Стопкадър: France24

Австрийската, германската и испанската полиция са в повишена готовност в няколко града, включително в катедрали, поради опасения, че ислямисти планират терористична атака на Коледа или Нова година, предаде „Джерусалем пост“.

Няколко заподозрени вече са арестувани във Виена и Германия, според германски съобщения.

Според в. „Билд“ няколко заподозрени са били арестувани в квартал Отакринг във Виена, докато друг е арестуван в Саарланд, Германия. Арестуваните заподозрени са таджики, за които се твърди, че са свързани с „Ислямска държава“ в провинция Хорасан, клон на ИД за южна и централна Азия.

„Тъй като терористите в цяла Европа призовават за атаки срещу християнски събития, особено около 24 декември, органите за сигурност увеличиха съответните защитни мерки на обществени места във Виена и федералните провинции“, каза виенската полиция. Тя добави, че ще има увеличени патрули и наблюдение по време на празниците, като вниманието е фокусирано предимно върху църкви, религиозни събития и коледни базари.

Франция също засили охраната на църквите по време на Коледните празници, за да има готовност да реагира в случай на евентуални терористични нападения, предаде ДПА.

Полицаите и жандармеристите трябва да бъдат разположени на видими места край религиозните обекти.