Антониу Гутериш иска руските войници да се върнат в казармите

Антониу Гутериш

Антониу Гутериш

В края на заседанието на Съвета за сигурност, където Русия наложи вето на приемането на резолюция за осъждане, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска „войниците да се върнат в казармите“ след руската инвазия в Украйна, съобщава „Дойче Веле“.

„Войниците трябва да се върнат в казармите, лидерите трябва да се върнат на пътя на диалога и мира в Украйна“, каза Гутериш, който призна, че днес целта, за която е създадена ООН, не е постигната, но не трябва да се отказва и трябва да се даде още един шанс на мира.

Секретарят на ООН направи това изявление след неуспеха на Съвета за сигурност да осъди Русия, една от петте постоянни членове на същата заедно с Китай, САЩ, Великобритания и Франция, която упражни правото си на вето. Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха.

Сблъсъците на втория ден от руската инвазия в Украйна, припомни той, доведоха до изселването на 100 000 души, много в съседните страни, подчертавайки „регионалния характер на нарастващата криза“.

Гутериш назначи Амин Авад за координатор на ООН за кризата в Украйна , след като осигури 24 милиона долара за спешна хуманитарна помощ ден преди това.

Настъплението на руските сили към Украйна срещна твърда съпротива в столицата Киев, където президентът Владимир Зеленски се противопостави на призивите на руския си колега Владимир Путин да бъде свален от власт. / БГНЕС