Арестуваха няколко заподозрени в планиране на терористични атаки в Дания

Датската полиция арестува няколко души, заподозрени в планиране на терористични атаки, съобщи „Евронюз“.

Това се случи само два дни, след като Нидерландия обяви, че е повишила нивото на терористична заплаха до "значително".

Арестите са извършени при координирани операции в цялата страна, съобщиха от полицията.

Властите не са уточнили броя на арестуваните.

Министър-председателят Мете Фредериксен определи положението като "изключително сериозно", говорейки от Брюксел, където участва в ключова среща на върха на ЕС, посветена на надеждите на Украйна за присъединяване.

В момента Дания е на четвърто ниво на тревога за терористична заплаха.

Неотдавна комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон предупреди, че Европа е изправена пред "огромен риск от терористични атаки" през периода на коледните празници, като го свърза с последиците от войната между Израел и Хамас.

В стремежа си да предотврати радикализацията, по-рано тази година Дания прие законопроект, забраняващ изгарянето на Корана.

Законът обяви за незаконно оскверняването на всякакви свещени текстове, след като група антиислямски активисти извършиха публично оскверняване на Корана, предизвиквайки възмущение в мюсюлманските държави.

Това не са първите случаи на тероризъм в Дания.

През юли 2022 г. въоръжен мъж в търговски център в Копенхаген уби трима души и рани 7. Мъжът, който вярвал, че жертвите са зомбита, беше осъден през юли на задържане в охраняемо медицинско заведение.

Той беше обвинен в убийство и опит за убийство при безредиците в огромния търговски център "Фийлдс" в покрайнините на Копенхаген.

През 2015 г. 22-годишен датски мюсюлманин уби двама души и рани други петима на събитие за свобода на словото и в синагога в Копенхаген. /БГНЕС