Арестуваха заподозрения за атентата срещу ГРУ-офицера в Москва

Евгений Серебряков

Евгений Серебряков


Руснак, заподозрян в извършването на атентат с кола бомба, при който в Москва бяха ранени двама души, беше арестуван от турската полиция, съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Ерликая, цитиран от АФП.

Евгений Серебряков е задържан в турския град Бодрум, часове след като официални лица съобщиха, че неидентифицирано взривно устройство е разкъсало автомобил в жилищен двор в северната част на руската столица.

"Двама души бяха ранени. Пострадалите са откарани с линейка в медицинско заведение", заяви говорителката на руското вътрешно министерство Ирина Волк в публикация в Telegram.

Заподозреният атентатор е избягал в Турция след извършването на престъплението и е бил задържан от органите на реда малко след пристигането си, съобщи турският министър на вътрешните работи в X.

Правоохранителните органи и държавната информационна агенция ТАСС първоначално съобщиха, че са пострадали руски военен на име Андрей Торгашов - определен като "военнослужещ и участник в специалната военна операция" в Украйна - и съпругата му.

Твърди се, че той също е работил за руската армия, в разузнавателната служба ГРУ.

Каналът Mash Telegram, който има връзки с руските власти, публикува кадри от камери за видеонаблюдение, на които се вижда как мъж поставя устройство под сребрист джип посред нощ.

Той публикува и кадри, на които се вижда как същият автомобил се взривява секунди след като мъж се качва на шофьорското място.

Следственият комитет заяви, че разследването се води от звено, което се занимава с "особено важни случаи".

Няколко руски военни и прокремълски обществени фигури станаха мишена на взривове на автомобили, откакто Москва започна офанзивата си в Украйна през февруари 2022 година, припомня БГНЕС.