Арестуваха здравния министър на Киргизстан за корупция при покупка на ваксини

Алимкадир Бейшеналиев

Алимкадир Бейшеналиев

Здравният министър на Киргизстан, който препоръча отровен корен за лечение срещу коронавируса, бе арестуван при разследване за корупция при купуване на ваксини срещу Covid-19, предаде АФП.

Алимкадир Бейшеналиев бе наричан Аконит, тъй като рекламираше домашен разтвор на екстракт от аконит (самакитка, вълче биле) като средство за лечение на коронавируса и други болести.

Прокуратурата на Киргизстан съобщи днес, че той е замесен в покупката на над 2 милиона дози ваксини над необходимите на страната, като постъпленията от тях са били "прехвърлени в офшорни сметки".

Става дума за сума от 1,5 милиона киргизки сома ($19 млн., 17,5 млн. евро), се посочва в съобщението. 

Бейшеналиев бе под натиска на свои заместници, които призоваха през май за уволнението му, като го обвиниха в тормоз над служители, включително със сексуални подигравки.

Министърът е смятан за близък до президента Садир Жапаров, когото той посочи като истинския автор на идеята за използване на разтвор от аконит в държавните болници.

Арестът му предизвика спекулации за вътрешни борби в правителството. Бейшеналиев се появи публично до президента в четвъртък сутринта, часове преди да бъде арестуван, съобщи БНР.

Видеозапис, разпространен от прокуратурата, показа, че същата вечер мъже във военни униформи влизат в здравното министерство и слагат белезници на министъра.

Бейшеналиев отхвърля обвиненията и обвини службата за държавна сигурност, че му оказва натиск.

Трима президенти на Казахстан бяха свалени при политически кризи в бившата съветска република за 30-те и години независимост.

Преди да заеме поста държавен глава Жапаров(53 г.) бе освободен от затвора по време на хаоса след изборите през 2020 г. Той излежаваше присъда по обвинение за вземане на заложници, което той отхвърляше като неоснователно и като опит за подриване на опозиционните му действия.